Kružno gospodarstvo je model proizvodnje i potrošnje koji uključuje dijeljenje, posudbu, ponovno korištenje, popravljanje, obnavljanje i reciklažu postojećih proizvoda i materijala što je dulje moguće kako bi se stvorila dodatna – duža – vrijednost proizvoda. Na ovaj način produljuje se životni vijek proizvoda te istovremeno smanjuje količina otpada.1

Na temelju jedinstvenog tržišta i potencijala digitalnih tehnologija kružno gospodarstvo može ojačati industrijsku bazu EU-a te potaknuti osnivanje poduzeća i poduzetništvo među MSP-ovima. Inovativni modeli koji se temelje na bliskijem odnosu s kupcima, masovnoj personalizaciji, ekonomiji dijeljenja i suradnje te digitalnim tehnologijama kao što su internet stvari, veliki podaci, lanci blokova i umjetna inteligencija ubrzat će tranziciju na kružno gospodarstvo, dematerijalizaciju našeg gospodarstva te smanjenje ovisnosti Europe o primarnim sirovinama.

Kružno gospodarstvo građanima će donijeti visokokvalitetne, funkcionalne i sigurne proizvode koji su učinkoviti i cjenovno pristupačni, duže traju i mogu se ponovno upotrijebiti, popraviti i visokokvalitetno reciklirati. Čitav niz novih održivih usluga, modela „proizvod kao usluga” i digitalnih rješenja povećat će kvalitetu života građana, stvoriti inovativna radna mjesta te modernizirati znanje i vještine.


Izradu alata sufinancirala je Europska unija iz Europskog fonda za regionalni razvoj.