Zelena javna nabava (ZeJN) je dobrovoljni instrument zaštite okoliša kojim se potiče održiva potrošnja i proizvodnja. Javni naručitelji korištenjem ovog instrumenta tijekom svojih postupaka javne nabave, traže robe, usluge i radove koji imaju smanjen utjecaj na okoliš kroz njihov životni vijek u odnosu na robe, usluge i radove koji bi se nabavljali kroz običnu nabavu.


Održiva javna nabava (OdJN) je proces u kojem javni naručitelji, prilikom nabavljanja roba, usluga i radova, pokušavaju uspostaviti ravnotežu među tri stupa održivog razvoja – ekonomskog, društvenog i okolišnog.

U današnje vrijeme mnogi javni naručitelji u Europi primjenjuju principe ZeJN i OdJN kao dio šireg pristupa održivosti u nabavi, a što se očituje i u gospodarskoj i društvenoj sferi.


U nastavku ovog dijela možete naći alate koji su razvijeni u sklopu projekta GPP2020 (Procurement For a Low-Carbon Economy), a pomoću kojih možete izračunati okvirni utjecaj nabave uredske informacijsko-komunikacijske opreme, vozila, javne rasvjete te ugovora o energetskom učinku na emisije CO2 i potrošnju energije.

U dokumentima možete naći i nepotpuni popis postojećih Europskih i internacionalnih eko-oznaka dok na ovoj POVEZNICI možete dobiti više informacija o samim eko-oznakama.

Uz navedeno, na ovim stranicama dostupni su i alati za izračun troškova životnog vijeka računala, multifunkcionalne informacijsko-komunikacijske opreme te vanjske i unutarnje rasvjete. Ovi alati dostupni su samo na engleskom jeziku, a razvila ih je Europska komisija.


Izradu alata sufinancirala je Europska unija iz Europskog fonda za regionalni razvoj.