Trošak kapitala za OIE u Hrvatskoj među najvećima u EU

“Hrvatska ima jedan od najvećih troškova kapitala za vjetroelektrane i sunčane elektrane u EU, koji je najmanje dva puta veći nego u Njemačkoj. Iako se u Hrvatskoj trošak kapitala za ove projekte smanjio u zadnje dvije godine, investicije se nisu znatno povećale. Time se implicira da su za poticanje domaćeg tržišta prije svega potrebne stabilne energetske politike”, zaključeno je u istraživanju u okviru “Pricetag” projekta. Studiju koju je financirala Europska klimatska fondacija i predvodila tvrtka Ecofys, provela je za Hrvatsku tvrtka Starfish Energy, dok su Ecofys i Eclareon u sklopu projekta istražili druga tržišta regije.

Kao glavni razlog visokog troška kapitala u Hrvatskoj, navedena je u “Pricetag” studiji nestabilnost politika za poticanje obnovljivih izvora energije, kao što je zastoj u provedbi mjera iz Zakona o obnovljivim izvorima energije i visokoučinkovitoj kogeneraciji, koji je stupio na snagu 01.01.2016. godine i kojim se dosadašnji sustav poticaja zamjenjuje modelom premija, međutim koji sve do današnjeg dana nije proveden u praksi.

Gledajući ponderirani prosječni trošak kapitala (eng. Weighted Average Cost of Capital – WACC) u Hrvatskoj projekti vjetroelektrana i sunčanih elektrana imaju trošak od 7 do 9%, dok najmanje rizične investicije poput autocesta i druge infrastrukture ostvaruju trošak kapitala od oko 6%, zaključak je “Pricetag” projekta. Usporedbe radi, trošak kapitala u Grčkoj za vjetroelektrane i sunčane elektrane iznosi između 7 i 13%, dok je isti između 4 i 6% u Slovačkoj.

Rezultate istraživanja možete prezuzeti na poveznici www.starfishenergy.org ili u dokumentima na kraju ovog članka, a na istom se mjestu nalaze i ostali grafikoni unutar prezentacije.

Preuzeto s portala croenergo.eu.