Održano drugo diseminacijsko izlaganje u sklopu projekta LEEWAY

 

U petak, 5. srpnja 2024. godine, u multimedijalnoj dvorani Muzeja Croata Insulanus u gradu Prelogu održano je drugo diseminacijsko izlaganje u sklopu projekta akronima LEEWAY (LEading coopEration toWArds energy communities policies tackling energy povertY). Projekt je sufinanciran iz Programa međuregionalne suradnje Interreg Europe 2021 – 2027, a predviđeno trajanje je 48 mjeseci (od 1. ožujka 2023. do 28. veljače 2027. godine). Partnerski konzorcij sastoji se od 7 partnera iz 5 država (Belgija, Italija, Hrvatska, Njemačka i Poljska), pri čemu Grad Prelog djeluje kao projektni partner.

U pozdravnom govoru, uzvanicima se obratio saborski zastupnik i gradonačelnik grada Preloga, Ljubomir Kolarek, naglasivši predanost grada zelenoj energetskog tranziciji te sve veći interes građana za ulaganje u projekte korištenja obnovljivih izvora energije i povećanja energetske učinkovitosti.

Cilj projekta LEEWAY je stvaranje uvjeta za razvoj zajednica, koje energiju dobivaju iz obnovljivih izvora, a usmjeren je na tijela lokalne i regionalne samouprave, koja moraju ukloniti prepreke za razvoj energetskih zajednica na svojem području. Osim redovnih aktivnosti projekta, u okviru istog planirani su partnerski sastanci i studijska putovanja u zemlje partnera (Belgija, Italija, Hrvatska, Njemačka i Poljska), koja će doprinijeti razmjeni iskustva, znanja i dobrih praksi vezanih uz razvoj energetskih zajednica i korištenja obnovljivih izvora energije.

Drugo studijsko putovanje održano je u lipnju 2024. godine u regiji Zapadna Flandrija (Belgija) i gradu Roeselare te je na istom sudjelovala i Međimurska energetska agencija d.o.o., kao vanjski stručnjak/dionik Grada Preloga. U okviru studijskog putovanja održana je razmjena iskustva i dobrih praksi među partnerima te zajednička radionica vezana uz temu daljinskog grijanja (district heating). Dio putovanja bio je posvećen i studijskom posjetu trima lokacijama, gdje su se partneri upoznali s načinom proizvodnje električne energije iz sunca i vjetra te toplinske energije pomoću otpadne topline dobivene iz sagorijevanja otpada u obližnjim reciklažnim parkovima i spalionicama.

Na studijskom putovanju, kao predstavnica Međimurske energetske agencije d.o.o., sudjelovala je Ema Novak, stručna suradnica za provedbu projekata, koja je u svojem diseminacijskom izlaganju podijelila najvažnije informacije partnerskog sastanka vezane uz osnivanje energetskih zajednica, pojasnila primjere dobre prakse posjećene u Belgiji te ukratko predstavila prvu energetsku zajednicu u Republici Hrvatskoj (osnovanu od strane poduzeća Informel, Grid ONE i Syntio). U svojem zaključku istaknula je da su belgijski zakoni mnogo napredniji i jednostavniji čime je olakšano osnivanje energetskih zajednica, no još uvijek postoji slaba suradnja građana, koja otežava proces prelaska na obnovljive izvore energije. Sva stečena znanja i iskustva u sklopu projekta Grad Prelog će iskoristiti za reviziju svojeg Akcijskog plana energetski i klimatski održivog razvitka (SECAP).