Velik interes za EU novac za OIE i energetsku učinkovitost u industriji

Prvi natječaj za europska sredstva na pozivu za Povećanje energetske učinkovitosti i korištenja obnovljivih izvora energije u proizvodnim industrijama izazvao je tako velik interes za tematsku radionicu u HGK da je dvorana bila premala da primi sve zainteresirane. Poziv je raspisan 10. listopada i ostat će otvoren do 17. siječnja 2018. a u sklopu njega mala, mikro, srednja i velika poduzeća moći će ostvariti potpore od minimalno 350.000 kuna do maksimalno 20 milijuna kuna. Kako je istaknuo Marko Markić iz Ministarstva zaštite okoliša i energetike, koje donosi odluku o financiranju, najvažniji cilj poziva je da se realizacijom financiranog projekta potroši što manje količine konvencionalne energije iz mreže, a postignute uštede trebaju iznositi minimalno 40%. Realizirani projekti neće imati pravo na zajamčenu otkupnu cijenu za proizvedenu energiju iz OIE, a projektno partnerstvo nije dozvoljeno.

Potpore se mogu ostvariti za pripremu projektno-tehničke dokumentacije, mjere energetske učinkovitosti, mjere za visokoučinkovitu kogeneraciju, mjere za promicanje OIE te upravljanje projektom i administraciju. Na pozivu mogu konkurirati samo tvrtke koje imaju riješeno vlasništvo nad proizvodnim pogonom/halom, odnosno objektom u kojem se provodi projekt, jer je to uvjet za dobivanje državne potpore, kažu iz ministarstva. Također, projekt koji traži financiranje, prema uvjetu iz natječaja treba biti dovršen do kraja 2020., a ne smije ga se započeti prije predaje dokumentacije za sufinanciranje. Tvrtke koje će se javljati na natječaj nisu obveznici javne nabave ali u pripremi dokumentacije morat će se držati pravila za tvrtke koje jesu obveznici javne nabave. Markić je naglasio da ovom programu nije cilj energetska obnova zgrada već je naglasak na primjeni mjera kojima se štedi energija u potrošnji kroz raznu strojarsku opremu koja doprinosi manjoj potrošnji energije. Dakle, ako se poduzeće odluči na mjere energetske učinkovitosti, primjerice u upravnoj zgradi, one moraju obavezno biti primijenjene i u proizvodnom pogonu.

Iz MZOIE apeliraju na zainteresirane da pri izradi dokumentacije i pri poštivanju uvjeta idu za dobivanjem maksimalnog broja bodova u rangu od 38 do maksimalnih 100 jer će se u slučaju prevelikog interesa ili istog broja bodova projekti vrednovati prema kvaliteti. Državni tajnik u MZOIE Ivo Milatić rekao je uvodno da Fondu za regionalni razvoj, otkuda potječu i ove potpore, ima još 45 mil. eura te da će taj novac biti podijeljen u nekom drugom pozivu. Tematske radionice o tome kako prijaviti projekte bit će održane i u Osijeku, Požegi, Puli i Splitu u Županijskim komorama, a poželjno je prijaviti se unaprijed.

Preuzeto s portala energetika-net.com.