Znate li koja je energetski najučinkovitija zemlja na svijetu?

Američko vijeće za energetski učinkovitu ekonomiju (ACEEE) ovih je dana objavilo studiju u kojoj je rangirano 16 najvećih svjetskih gospodarstva u pogledu energetske učinkovitosti. Iz ACEEE-a javljaju kako se Njemačka našla na vrhu već drugu godinu zaredom, dok se pri dnu ljestvice nalaze SAD i Australija.
Ljestvica je sastavljena na osnovu 31 različitog podatka, uključujući politike energetske učinkovitosti i njihovu stvarnu primjenu u zgradarstvu, industriji i prometu.

Italija se zbog  povećanja učinkovitosti u prometu našla na drugom mjestu, dok se Europska unija kao cjelina našla na trećem mjestu. Kina i Francuska dijele četvrto mjesto, dok se na petom mjestu našla Velika Britanija.

Razlog zbog kojeg je Njemačka na prvom mjestu prvenstveno se vezuje uz obvezu smanjenja potrošnje energije u stambenim i poslovnim zgradama za 20% do 2020. godine.

Philipp Ackermann, zamjenik šefa misije pri njemačkom veleposlanstvu u Washingtonu, novinarima je izjavio sljedeće: “Svi se slažemo da je najjeftinija energija ona koju nismo morali ni proizvesti. Energetska učinkovitost je, uz širenje obnovljivih izvora energije, ključnaza transformaciju njemačkog energetskog sustava. Svaki kilovatsat električne energije koji ne potrošimo štedi fosilna goriva, mrežu i smanjuje potrebu za izgradnjom elektrana”.

Rachel Young, analitičarka pri ACEEE i glavna autorica izvješća, zaključila je da postoji snažna ekonomska opravdanost za isporuku ambicioznih politika energetske učinkovitosti.

“Zemlje koje učinkovitije koriste energiju štede resurse u postizanju istih ciljeva te na taj način smanjuju troškove, čuvaju vrijedne prirodne resurse te dobivaju konkurentnu prednost u odnosu na ostale zemlje”.

Preuzeto s portala croenergo.eu.