ZEF ozbiljno “zagrizao” u obnovljive izvore energije, pridružila mu se Acciona Energia

Nakon što je Zadruga za etično financiranje prije mjesec dana potpisala ugovor o kupnji Vjetroelektrane Kom-Orjak-Greda (VE KOG) u Blatu na Cetini od austrijske tvrtke ECOwind, pridružila mu se i španjolska Acciona Energia. Riječ je o najvećem svjetskom poduzeću u sektoru obnovljivih izvora energije, a članica ZEF-a postala je putem svoje hrvatske podružnice Acciona Energija.

Hrvatska Acciona Energija svoju prvu vjetroelektranu u Hrvatskoj, Jelinak u blizini Splita, u koju je investirala 45 milijuna eura, pustila je u rad još 2013. godine. U vlasništvu Accione je i vjetroelektrana snage 30 MW u blizini Trogira, a u razvoju su projekti vjetroelektrana Opor i Boraja 2 te projekt velike solarne elektrane na području Promine.

“Ukupna ulaganja Acciona Energije u te projekte iznose oko 220 milijuna eura, a trenutačno držimo oko sedam posto ukupno instalirane energije iz vjetroelektrana u Hrvatskoj”, rekao nam je Aljoša Pleić, direktor poduzeća Acciona energija. Pleić kaže da su u Zadruzi za etično financiranje i budućoj etičnoj banci prepoznali ključnog partnera za zajedničko ulaganje u izgradnju tržišta obnovljivih izvora energije u Hrvatskoj.

“Osnovna ideja nam je da energiju iz vjetroelektrana prodajemo u Hrvatskoj. Sa ZEF-om osim toga radimo na osnivanju zelene opskrbe prema modelima koji su već uobičajeni u svijetu. Globalno je, naime, već razrađen model u kojima zadruge investiraju u obnovljive izvore energije. Tako i u Hrvatskoj sa ZEF-om radimo na razvoju energetskog sustava u kojem se proizvodnja energije bazira obnovljivim izvorima energije u direktnom vlasništvu građana”, kaže Pleić dodajući da je projekt zelene opskrbe u visokoj fazi pripremljenosti.

Prvi takav projekt u Hrvatskoj, u kojem se građanima nude suvlasnički udjeli u vjetroelektrani, ZEF je počeo prošlog mjeseca kupnjom VE KOG-a koji je potpisao dugoročan ugovor o otkupu električne energije s Hrvatskim operatorom tržišta energije (HROTE), prema sustavu zajamčene godišnje indeksirane cijene.

Oglas

Ugovor je sklopljen za razdoblje od 14 godina, a ukupna investicija je vrijedna 21,74 milijuna eura. Članovi ZEF-a mogu investirati u ovaj projekt uz očekivani povrat na ulaganje u rasponu od 5,5 do 6,5 posto. Povrat ulaganja ostvarivat će se kroz prodaju električne energije, najavili su ZEF i ECOwind.

Treći veliki projekt obnovljivih izvora energije koji se razvija pod okriljem ZEF-a, odnosno njezine članice Zelena energetska zadruga (ZEZ) iz Križevaca, su “Križevački sunčani krovovi”. U svibnju ove godine, u manje od deset dana, građani i tvrtke su grupnim ulaganjem prikupili 250 tisuća kuna, dovoljno da se na krov tamošnjeg Razvojnog centra i tehnološkog parka postavi solarna elektrana snage 30 kilovata. Da podsjetimo, na krovu Razvojnog centra i tehnološkog parka gradi se sunčana elektrana snage 30 kW, koja je po prvi put financirana od strane građana po modelu mikro zajmova. Svaka fizička i pravna osoba mogla je postati ulagač davanjem zajma na razdoblje od 10 godina, tijekom kojeg se očekuje povrat uloga uvećan za bruto godišnju kamatu od 4,5 posto. Nakon 10 godina elektrana prelazi u vlasništvo Grada.

“Čvrsto vjerujemo da je budućnost energetike u obnovljivim izvorima energije, a učlanjenjem Accione ZEF postaje jedan od predvodnika procesa jačanja sektora obnovljivih izvora energije u Hrvatskoj. Pozivamo sve građane i poduzeća koji prepoznaju važnost tog procesa da nam se priključe i zajedno s nama grade dobru ekonomiju u Hrvatskoj”, poručio je Edo Jerkić, suvoditelj sekcije Obnovljivi izvori energije i zaštita okoliša u Zadruzi za etično financiranje.

Španjolska Acciona Grupa, koja je poznata po snažnoj podršci društvenom razvoju i koja djeluje isključivo u sektoru obnovljivih izvora energije, posluje u više od 65 država. Grupa ostvaruje godišnje prihode od 7,5 milijardi eura i zapošljava preko 35.000 ljudi. U vlasništvu ima 311 elektrana pogonjenih obnovljivim izvorima energije, a njezina prošlogodišnja proizvodnja bila dovoljna za napajanje šest milijuna kućanstava.

Tekst članaka preuzet s web portala www.prviplan.hr.