Za energetsku obnovu kuća osigurano 160 milijuna kuna

Ovogodišnji ciljevi Programa energetske obnove obiteljskih kuća za razdoblje od 2014. do 2020 već su premašeni. Iako je cilj Programa bio energetska obnova 2.000 obiteljskih kuća godišnje, interes je toliki da će samo ove, prve, godine projektima energetske učinkovitosti i obnovljivih izvora energije biti obuhvaćeno više od 6.000 kuća. Radi se o više od 3.500 projekata energetske učinkovitosti i preko 2.600 projekata obnovljivih izvora energije u kućanstvima. Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost osigurao je za sufinanciranje tih projekata gotovo 160 milijuna kuna, odnosno tri puta više nego je prvotno planirano.
„Preko Fonda energetski obnovljeno oko 2.000 kuća u zadnjih 10 godina. Program će se provoditi do 2020. pa oni vlasnici kuća koji se ove godine ne stignu javiti na natječaj ili nemaju sve potrebne uvjete imaju skoro šest godina za planiranje i pripremu. Pozivamo sve one koji se do sada nisu uključili da iskoriste ove sjajne uvjete i bespovratna sredstva koja im država stavlja na raspolaganje“ – rekla je ministrica Mrak Taritaš na tematskoj tribini te je istaknula da je u primjeni i Program za višestambene zgrade kojega je Vlada usvojila prošli mjesec. Prema podacima Fonda interes i za taj Program je odličan.

Obnovom po načelima energetske učinkovitosti građani mogu ostvariti uštede na režijama od 30% do čak 60% te osigurati kvalitetnije uvjete stanovanja. Projekt se provodi kroz Fond u suradnji s gradovima, općinama i županijama, a građanima se omogućuje da ostvare subvencije od 40% do 80%. Za projekte energetske učinkovitosti u kućanstvima za ovu godinu Fond je umjesto planiranih 25 milijuna kuna osigurao čak 112 milijuna kuna. Na javni poziv Fonda za projekte prijavilo se 180 jedinica lokalne samouprave od čega je prihvaćena sveukupno 171 prijava i to od 10 županija, 62 grada i 99 općina. Ukupna vrijednost prihvaćenih projekata je gotovo 197 milijuna kuna, a u Fondu je za sufinanciranje osigurano 112.194.671 kuna. To će omogućiti sufinanciranje mjera energetske učinkovitosti za čak 3.550 kućanstava. Za projekte obnovljivih izvora energije prihvaćene su prijave 97 jedinica lokalne samouprave i to od 6 županija, 43 grada i 51 općine. Ukupna vrijednost prihvaćenih projekata je gotovo 75 milijuna kuna, a u Fondu su sredstva za sufinanciranje s prvotno planiranih 25 milijuna kuna povećana na gotovo 44 milijuna kuna. Provedbom ovih projekata planira se sufinancirati više od 2.600 sustava za korištenje obnovljivih izvora energije. Tribine po gradovima Hrvatske na kojima će građanima program Vlade RH predstaviti ministri Mrak Taritaš i Zmajlović nastavljaju se i sljedeće su predviđene u Rijeci i Splitu.

Preneseno s portala energetika-net.com.