Vlada uvodi trošarine na obnovljive izvore energije

Gostujući u emisiji ‘Otvoreno’ na HRT-u, državni tajnik u Ministarstvu zaštite okoliša i energetike Ante Čikotić najavio je uvođenje trošarina na vjetroelektrane, što se poprilično kosi s najavljenim ‘hitrorezom’ potpredsjednice Vlade i ministricom gospodarstva, poduzetništva i obrta Martine Dalić, čiji Akcijski plan predviđa ukidanje stotinjak nameta i trošarina.

“Dogovor na razini cijele Vlade je da se ide u trošarine za obnovljive izvore energije koji su preplaćeni, a cijena električne energije prelila se u džepove pojedinaca”, javlja HRT. Državni tajnik Čikotić tvrdi da građani neće osjetiti poskupljenje.

“Što se tiče poskupljenja plina, još se ne zna koliko će ono biti. Država ima svoje mehanizme kojima može utjecati da cijena bude što niža”, tvrdi Čikotić. Vlada će odluku o najvišoj mogućoj cijeni za kućanstvo donijeti kroz 10 dana. Obećao je da će učiniti sve da se poskupljenje ne prelomi preko leđa građana. Rekao je kako su u tijeku pregovori sa svim igračima na tržištu i da im je zato sada potreban mir i koncentracija. Ugradili smo zaštitne mehanizme u ovaj zakon da građani ne osjete poskupljenje, ponovio je nekoliko puta.
Preuzeto s portala energetika-net.com.