Vlada RH usvojila uredbu kojom je spriječeno poskupljenje električne energije

Vlada RH je na današnjoj sjednici usvojila Prijedlog Uredbe o izmjenama Zakona o obnovljivim izvorima energije i visokoučinkovitoj kogeneraciji kojom je spriječeno poskupljenje električne energije.

„Ovo je prvi korak u rješavanju problematike vezano uz naknade za obnovljive izvore energije te njime sprječavamo udar na standard građana“ – obrazložio je ministar zaštite okoliša i energetike Slaven Dobrović.

Uredbom se odgađa stupanje na snagu odredbi Zakona o obnovljivim izvorima energije i visokoučinkovitoj kogeneraciji prema kojemu od 1. siječnja 2017. godine prestaje obveza opskrbljivača električne energije za preuzimanjem električne energije koju operator tržišta električne energije otkupljuje od povlaštenih proizvođača te bi se umjesto toga ta električna energija prodavala na tržištu.

S obzirom na to da u prethodnom razdoblju nisu doneseni potrebni provedbeni propisi niti je tržište pripremljeno, to bi dovelo bi do povećanja naknade za poticanje proizvodnje električne energije iz obnovljivih izvora energije, a koju plaćaju kupci. Zato se ovim Prijedlogom Uredbe predlaže odgoda roka za stupanje na snagu tih odredbi do 1. siječnja 2018. godine.

Ministar Dobrović je istaknuo kako će se u narednom razdoblju pripremiti i donijeti dugoročno rješenje.

Preuzeto s internet stranice Ministarstva zaštite okoliša i energetike.