Vlada predstavila peti antiinflacijski paket mjera

Niža cijena za potrošnju struje do 3.000 kWh polugodišnje, umjesto 2.500 kwh kao do sada

Vlada je 14. rujna 2023. godine predstavila nove mjere za zaštitu kućanstava i gospodarstva od rasta cijena, a one će se primjenjivati od 1. listopada do kraja ožujka 2024. godine.

Cijena struje za kućanstva i socijalne ustanove te javni i neprofitni sektor ostaje ista do kraja ožujka 2024. godine. Vlada je odlučila da prag potrošnje za subvencioniranu cijenu električne energije za kućanstva s postojeće potrošnje 2.500 kWh polugodišnje, povećati na 3.000 kWh. Svima cijena ostaje ista –  0,059 eura/kWh. Ta mjera pokrit će 2,2 milijuna mjernih mjesta u kućanstvima.

Cijena struje za javni i neprofitni sektor ostaje na razini 0,062 eura/kWh,  a obuhvaća 21.903 korisnika, baš kao i malim poduzetnicima s potrošnjom do 250.000 kWh, kojih je 93.186. Velikim poduzetnicima opskrba će ići po tržišnim uvjetima, ali uz obećanje Vlade da će intervenirati ako bude iznenadnih šokova. Poduzetnici s potrošnjom do 10 GWh imat će potpore od 0,0199 eura/kWh preko vaučera HAMAG-BICRO-a.

Popusti velikim potrošačima struje

Izravni popust na računu za kućanstva koja koriste plin do kraja ožujka ostaje kao do sada, a do kraja ožujka 2024. neće se mijenjati niti cijena energije za grijanje preko toplana.

Vlada nastavlja s poreznim olakšicama za grijanje, na razini 35 mil. eura. Produžuje se važenje PDV-a od 5% za isporuke prirodnog plina, za grijanje iz toplinskih stanica i isporuku ogrjevnog drveta, peleta, briketa i sječke. Trošak nabave ogrjevnog drveta država će kao i do sada subvencionirati s 15% po prostornom metru.

Ukupno 75.000 ugroženih kupaca imat će pravo na podmirivanje troškova električne energije, plina ili toplinske energije kao do sada, 70 eura mjesečno.

Dodatna alokacija u zelenu tranziciju i energetsku učinkovitost

Najavljena je i dodatna alokacija u zelenu tranziciju i energetsku učinkovitost zgrada na razini 1,212 milijardi eura. Do sada je u tu svrhu bilo namijenjeno 288 mil. eura. Najavljeno je povećanje sredstava za provedene Javne pozive za energetsku obnovu dodatne višestambene zgrade, za energetsku obnovu zgrada javnog sektora, za energetsku obnovu zgrada javnog sektora pružanjem energetske usluge, za energetsku obnovu javnih i višestambenih zgrada oštećenih u potresu.

 

Vrijednost većeg paketa mjera, koja će biti na snazi do kraja ožujka 2024. iznosi 464 milijuna eura, dok postojeće mjere, među kojima su i one koje vrijede od ranije, je 551 mil. eura. Kad je riječ o novim mjerama koje pokrivaju energiju, njihova vrijednost je 288 mil. eura, dok su postojeće bile vrijedne 481 mil. eura. Ukupno, Vlada je kao odgovor na pandemiju i energetsku krizu alocirala 6,8 mlrd. eura od proljeća 2020. godine.

Više o paketu mjera dostupno je u prezentaciji Vlade

Izvor teksta: Energetika-net.com