Vlada poslala Zakon o OIEiVUK u Sabor

Vlada RH održala je jučer telefonsku sjednicu, s koje je Saboru uputila pet prijedloga zakona i zahtjev za izvanredno zasjedanje Sabora. Vlada je Saboru uputila prijedlog Zakona o obnovljivim izvorima energije i visokoučinkovitoj kogeneraciji, s Konačnim prijedlogom zakona (EU). Predviđa se da taj zakon bude donesen po hitnom postupku, iako je ministar gospodarstva Vrdoljak prije par mjeseci govorio da će radi složenosti materije zakon ići u redovnu proceduru, što znači dva čitanja. U zakonu stoji da je za njegovu provedbu potrebno osigurati proračunska sredstva i zapošljavanje.
Zakonom se uređuju planiranje i poticanje proizvodnje i potrošnje električne energije proizvedene u postrojenjima koja koriste obnovljive izvore energije i visokoučinkovite kogeneracije (OIEiVUK), utvrđuju se mjere poticaja za proizvodnju električne energije korištenjem OIEiVUK, provedba sustava poticanja, uređuje pitanja izgradnje postrojenja na državnom zemljištu. Također regulira se vođenje registra projekata, nositelje projekata i povlaštene proizvođače električne energije iz OIEiVUK, uređuje se pitanje međunarodne suradnje u području obnovljivih izvora energije te druga pitanja od značaja za korištenje obnovljivih izvora energije.
Saboru je upućen i prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o socijalnoj skrbi, s Konačnim prijedlogom zakona u kojem se definira potreba uvođenja posebne socijalne naknade za borbu protiv energetskog siromaštva. To će se područje uskoro rješavati posebnom uredbom.

Preuzeto s portala energetika-net.com.