Vijeće predsjednika Republike Hrvatske za energetsku tranziciju održalo prvu radnu sjednicu

Dana 28. kolovoza 2020. održana je Prva sjednica Vijeća za energetsku tranziciju na kojoj su uz sudjelovanje predsjednika Republike Hrvatske Zorana Milanovića sudjelovali svi imenovani članovi.

Prvi put u povijesti oformljeno je Vijeće predsjednika Republike Hrvatske koje je u središte stavilo energiju i klimu. Svjestan činjenice da nema političke neovisnosti bez energetske neovisnosti kao što nema promišljanja budućnosti bez promišljanja o klimi, predsjednik Republike Hrvatske imenovao je Vijeće za energetsku tranziciju koje je sastavljeno od istaknutih hrvatskih stručnjaka, znanstvenika i poduzetnika, a kojim predsjeda posebni savjetnik Predsjednika za energiju i klimu, dr. sc. Julije Domac. Okupljeni članovi Vijeća savjetovat će predsjednika Republike Hrvatske i pokušati odgovoriti na ključno pitanje – kako osigurati tehničku i cjenovno optimalnu energetsku tranziciju i kako ostvariti maksimalnu energetsku, ekonomsku i ekološku korist za Republiku Hrvatsku.

Moj stav u procesu energetske tranzicije je jasan od prvog dana kada sam imenovao prvog posebnog savjetnika za energiju i klimu u želji i s ciljem da se o ovoj temi ne samo promišlja već i djeluje. Energetskom tranzicijom imamo priliku zaštititi hrvatske ekonomske, energetske i ekološke interese, osigurati održivi razvoj istodobno štiteći zdravlje i povećavajući životni standard građana. U kontekstu borbe protiv negativnih učinaka klimatskih promjena tranzicija prema niskougljičnom razvoju nema alternativu. Trebamo postati svjesni svoje ranjivosti, ali ne u smislu dizanju ruku i predaje već zaokreta prema održivom. Želimo pokazati što i kako trebamo učiniti da bi Hrvatska bila ono za što ima sve resurse biti – održiva, ali i lider u ovom dijelu Europe kada je u pitanju energetska tranzicija. izjavio je predsjednik Zoran Milanović pozdravljajući članove Vijeća na početku sjednice.

Teme kojima će se baviti Vijeće, a koje su vezane uz energetsku tranziciju Republike Hrvatske su između ostalih i uloga građana u energetskoj tranziciji, uloga domaće industrije i poduzetnika, energetski učinkovite zgrade i energetska obnova, solarizacija Hrvatske, vodik, o baterije, digitalizacija i pametni gradovi.

Članovi Vijeća su dr. sc. Ivan Andročec iz HEP-ovog Sektora za strategiju i razvoj; Dražen Jakšić, ravnatelj Energetskog instituta Hrvoje Požar; Darko Jardas, ravnatelj Regionalne energetske agencije Kvarner; Vedrana Jelušić Kašić iz tvrtke Deloitte; prof. dr. sc. Daria Karasalihović Sedlar s Rudarsko-geološko-naftnog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu; Mario Klobučar iz Hrvatskih šuma; doc. dr. sc. Ankica Kovač s Fakulteta strojarstva i brodogradnje Sveučilišta u Zagrebu i potpredsjednica Hrvatske udruge za vodik; Kristijan Lovrenščak, direktor tvrtke Tehnostan iz Vukovara koja je ostvarila prvu hrvatsku toplanu i sustavno promiče primjenu obnovljivih izvora u Vukovaru; mr. sc. Boris Markota iz Hrvatskog operatora prijenosnog sustava; Dino Novosel iz Hrvatskog Telekoma; Bojan Reščec iz tvrtke RP Global CSE; Toni Vidan iz Zelene akcije; dr. sc. Maruška Vizek iz Ekonomskog instituta iz Zagreba; mr. sc. Sandra Vlašić iz tvrtke Terra Hub; Hrvoje Zovko iz Hrvatskog novinarskog društva i doc. dr. sc. Tea Žakula s FSB-a.

Europski zeleni plan prilika je za željenu transformaciju hrvatske ekonomije i društva. Proračun EU koji nam je na raspolaganju od 2021. do 2027. podupire ulaganja upravo u zelenu i digitalnu tranziciju. Uz njega, izvanredni instrument za oporavak Next Generation EU poziva na transformaciju prema održivom razvoju. Vijeće će pokušati odgovoriti na ključna pitanja s područja energije i klime, ali u rad Vijeća uključivat ćemo i sve ostale zainteresirane strane i stručnjake. Tema energetske tranzicije nije tema za krug odabranih već se tiče svakog građana Republike Hrvatsku, to ćemo kroz svoj rad i pokazati. Ovo je utakmica u kojoj je potreban svaki igrač i nema prostora ni vremena da itko od nas ostane sa strane, da ostane sjediti na klupi. izjavio je dr. sc. Julije Domac.

Izvor: Regionalna energetska agencija Sjeverozapadne Hrvatske