Velika Britanija: Solarne elektrane uz sve željezničke pruge

Solarne elektrane uskoro bi mogle niknuti duž cijele željezničke mreže u Velikoj Britaniji te vlakove opskrbljivati lokalno proizvedenom energijom umjesto električne energije iz nacionalne mreže.

Naime, državna tvrtka Network Rail, želi elektrificirati sve željezničke pruge u Velikoj Britaniji te je u suradnji sa Imperial College London i udrugom 10:10 odlučila pronaći način kako to napraviti uz paralelno smanjenje emisija CO2 iz željezničkog prometa.

U mnogim je područjima, postojeća elektroenergetska mreža zasićena te ne može osigurati dodatnu električnu energiju potrebnu za vlakove. Upravo stoga se javila ideja za izgradnjom malih i srednjih fotonaponskih elektrana koje će direktno napajati vlakove.

Znanstvenici sa Imperial Collegea i iz udruge 10:10 objasnili su da su ruralna područja, u kojima je teže povezati vlakove na električnu mrežu, upravo ona u kojima ima više mjesta za postavljanje solarnih elektrana. Osim toga, kao dodatnu pogodnost za “prelazak” vlakova na solarnu energiju stručnjaci napominju činjenicu da se najveća potrošnja događa u trenucima kada solarne elektrane bilježe vrhunac proizvodnje.

Preuzeto s portala croenergo.eu.