Uvjetno odobreni projekti 3. poziva programa IPA SI-HR

U Podčetrtku je na 8. sjednici zasjedao Zajednički odbor za praćenje Operativnog programa prekogranične suradnje Slovenija-Hrvatska za programsko razdoblje 2007.-2013., za koje je Upravljačko tijelo Ministarstvo gospodarskog razvoja i tehnologije (MGRT). Zajednički odbor za praćenje, čiji su članovi predstavnici obiju sudjelujućih država – Slovenije i Hrvatske – te predstavnici Europske komisije, odobrio je 18.12.2013. 39 projekata, koji će biti sufinancirani iz fonda Instrument pretpristupne pomoći (IPA).

3. veljače 2012. MGRT je objavio 3. poziv na dostavu prijedloga projekata u okviru kojega je za sufinanciranje projekata sa obje strane granice na raspolaganju bilo 10.817.946,00 eura (maksimalan visina sufinanciranja je 85 %).

Sredstva su bila indikativno razdijeljena na dva programska prioriteta, točnije:
• ekonomski i društveni razvoj: 5.408.973 eura,
• održivo upravljanje prirodnim resursima: 5.408.973 eura.

Pravo za sudjelovanje u pozivu na dostavu prijedloga projekata imale su neprofitne pravne osobe, osnovane u skladu sa javnim ili privatnim pravom koje djeluju u javnom i općem interesu te se nalaze u prihvatljivom području programa:
• u Sloveniji: Pomurska, Podravska, Savinjska, Spodnjeposavska, JV Slovenija, Notranjsko-kraško, Obalno-kraška statistična regija te Osrednjeslovenska statistička regija (susjedna regija),
• u Hrvatskoj: Međimurska, Varaždinska, Krapinsko-zagorska, Zagrebačka, Karlovačka, Primorsko-goranska, Istarska županija te Grad Zagreb (susjedna regija).

228 zaprimljenih prijava govori o izuzetnom interesu za sudjelovanje u projektima prekogranične suradnje. Najveći dio zaprimljenih prijava odnosi se na razvoj poduzetništva, društvenu integraciju te zaštitu okoliša.

Potpisivanje ugovora o sufinanciranju projekata koji su bili odobreni u okviru 3. poziva na dostavu prijedloga projekata predviđeno je za ožujak 2014.

Međimurska energetska agencija dobila je uvjetno odobrena dva projekta: Zelena prekogranična regija BIOREGIO u kojem sudjelujemo kao projektni partner te Energetskom efikasnošću protiv energetskog siromaštva EUpeR u kojem smo vodeći partner.

Više informacija kao i popis uvjetno odobrenih projekata možete vidjeti na internet stranici IPA SI-HR.