Ušteda i očuvanje okoliša: Fond sufinancirao zamjenu kotlovnice bivše vojarne

Na poticaj Međimurske energetske agencije d.o.o. i tvrtke Međimurje-investicije-nekretnine d.o.o., u upravnoj zgradi kompleksa bivše vojarne u Čakovcu završen je projekt ugradnje nove kotlovnice na biomasu po principu pirolize kao zamjena za dotrajalu, neučinkovitu plinsku kotlovnicu (koja je bila smještena u susjednoj zgradi). Projekt je bio prijavljen na javni natječaj Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost za sufinanciranje projekata obnovljivih izvora energije te mu je odobreno sufinanciranje u visini od 80% ukupno prihvatljivih troškova ili do maksimalno 174.897,00 kuwp_20160912_09_29_08_prona.

Radovi na ugradnji kotlovnice započeli su početkom kolovoza 2016. godine, a do 6. rujna iste godine pogon je pušten u testni rad. Radove na ugradnji kotla vršila je tvrtka KOS d.o.o. dok je stručni nadzor pružala tvrtka Dors projekt d.o.o., obje iz Kotoribe.

Ugrađeni kotao snage je 75 kW, a uz njega je ugrađen i akumulacijski spremnik ogrjevne vode zapremnine 3000 litara. Također je ugrađena i regulacija kruga kotla s proširenjima za upravljanje s dva kruga grijanja sa mješačima.

Izvedenim radovima smanjit će se troškovi za toplinsku energiju za oko 45%, a kako se ogrjevno drvo prema emisijama štetnih plinova smatra neutralnim gorivom, samawp_20160912_09_31_00_pro emisija stakleničkih plinova u atmosferu smanjit će se za 100%.

Ovim je zahvatom upravna zgrada u kompleksu bivše vojarne u Čakovcu postala termotehnički samostalna što će imati utjecaja na smanjenje potrošnje prirodnog plina u kompleksu, a zbog korištene tehnologije moći će se pokazivati i kao primjer dobre prakse za druge javne zgrade.