Uskoro javni poziv za fotonaponske elektrane na obiteljskim kućama

Fondu za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost planiraju ove godine dodijeliti još 50 milijuna kuna za energetsku učinkovitost i to 11 milijuna kuna za sustave centralnog grijanja, 20 milijuna kuna za fotonaponske elektrane u obiteljskim kućama te 18 milijuna kuna OPG-ovima za fotonaponske elektrane.

Fond će 18. rujna 2019. godine u Narodnim novinama i na svojoj mrežnoj stranici www.fzoeu.hr objaviti Javni poziv za sufinanciranje korištenja obnovljivih izvora energije za proizvodnju električne energije u kućanstvima, za vlastitu potrošnju u postojeće obiteljske kuće u Republici Hrvatskoj.

Raspoloživa sredstva po pozivu su 20 milijuna kuna, a ovisno o lokaciji kuće građani će za sustave moći dobiti 40, 60 ili 80% bespovratnih sredstava, do 75.000 kuna s PDV-om. Osim postavljanja sustava, sufinancirat će se i trošak provođenja stručnog nadzora nad radovima, za koje račun ne smije biti stariji od datuma objave Javnog poziva.

Preduvjet za sufinanciranje je da se prijave vlasnici ili suvlasnici obiteljskih kuća koje su zakonite, u kojima je više od 50% površine namijenjeno stanovanju te imaju najviše tri stambene jedinice ili građevinsku bruto površinu do 600m2. Prilikom prijave, građani će morati priložiti i glavni projekt kojeg je izradio ovlašteni inženjer strojarstva, a radi sigurnosti bit će obavezan i stručni nadzor nad radovima.

Zaprimanje zahtjeva za sufinanciranje tzv. mikrosolara kreće od 18. rujna, a zahtjev je moguće poslati preporučenom poštom ili ga osobno donijeti u Fond. Poziv će biti otvoren do iskorištenja sredstava ili najkasnije do kraja godine, a s programom se planira nastaviti i u idućoj godini.

U dokumentima ovoga članka nalaze se Prijavni obrazac i Vodič za prijavu na javni poziv. 

Prioritet će imati oni s potpunom dokumentacijom, a neke jedinice lokalne i regionalne samouprave poput grada Varaždina i Varaždinske županije odlučile su pomoći građanima da se prijave, odnosno pokušavaju omasoviti poziv većim brojem objedinjenih prijava iz tog grada. Građanima koji iskažu interes, a zadovoljavaju tražene uvjete, županija će sufinancirati troškove izrade glavnog projekta i prijavne dokumentacije za ugradnju sunčanih elektrana.

Na javni poziv FZOEU-a za korištenje obnovljivih izvora energije u obiteljskim kućama, koji je zatvoren početkom kolovoza, građani su pokazali velik interes te je bilo 700 prijava. Pristigle prijave će se obrađivati prema redu zaprimanja, a sredstva će se odobriti svima onima koji imaju potpunu dokumentaciju te su njihove prijave u okviru raspoloživog budžeta od 11 milijuna kuna. U protekle dvije godine za poticanje OIE u kućama bilo je raspoloživo 23 milijuna kn. Poticaji su u zadnjem krugu bili obilni – do 75.000 kn s 40%, 60% i 80% sufinanciranja.

Preuzeto s portala energetika-net.com i web stranice Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost.