Ulaganja u OIE nedovoljna za dostizanje klimatskih ciljeva

Sadašnja ulaganja u obnovljive izvore energije nisu dovoljna da bi se globalno zagrijavanje ograničilo na 2 stupnja Celzijusa, upozorila je Međunarodna agencija za obnovljivu energiju (IRENA). Ta ulaganja su u 2015. iznosila oko 300 milijardi dolara, a na godišnjoj bi se razini trebala utrostručiti do 2030. godine.

Iako su se ulaganja u obnovljive izvore energije znatno povećala u proteklih 10 godina, njihova razina nije dovoljna da bi se dostigli klimatski ciljevi“, rekao je direktor IRENA-e Adnan Amin. On je dodao da se svijet sada kreće ka rastu temperature u prosjeku između dva i tri stupnja Celzijusa.

Udio obnovljivih izvora energije u energetskom miksu sada iznosi 18%, a taj udio bi se trebao udvostručiti do 2030. kako bi se zagrijavanje ograničilo na dva stupnja, navodi se u izvještaju IRENA-e čiji je godišnji sastanak održan krajem siječnja u Abu Dhabiju. U izvještaju se navodi kako bi energija iz obnovljivih izvora i bolja energetska učinkovitosti omogućili znatni pad emisija CO2 i ispunjavanje cilja od dva stupnja Celzijusa.

Ulaganja u obnovljive izvore energije trebala bi se povećati sa oko 305 milijardi dolara u 2015. na oko 900 milijardi dolara godišnje između 2016. i 2030.“, navodi Amin. Amin je dodao kako je razvoj novih tehnologija omogućio drastičan pad troškova proizvodnje iz obnovljivih izvora energije, što je omogućilo da taj sektor postane “omiljeni izbor” za proizvodnju energije, unatoč padu cijena fosilnih goriva.

Solarni paneli su najbolji primjer. Njihovi troškovi su se prepolovili od 2010. i trebali bi pasti za još 60% u narednih 10 godina“, navodi se u izvještaju. Prema procjenama IRENA-e, najbrže će rasti kapaciteti i proizvodnja iz fotonaponskih solarnih sistema, a ključnu ulogu će imati razvoj baterija za skladištenje električne energije.

Preuzeto s portala croenergo.eu.