U rad puštena prva britanska plutajuća solarna elektrana

Ovih je dana u britanskom gradu Berkshireu u rad puštena prva plutajuća solarna farma u Velikoj Britaniji. Projekt vrijedan 250 tisuća funti sadrži 800 fotonaponskih panela ukupne snage 200 kW. Vlasnik solarne elektrane, Mark Bennett, zajedno sa tvrtkom Ciel et Terre, predstavio je ovaj projekt te se nada kako će potaknuti veći interes u primjeni ove tehnologije na vodenim površinama diljem zemlje.
Tehnologija plutajućih solarnih elektrana vrlo je zanimljiva jer nudi mogućnost proizvodnje električne energije bez zauzimanja velikih površina zemlje.
Elektrane se mogu graditi na vodenim površinama kao što su akumulacijska jezera, kanali za navodnjavanje te bilo koje druge vodene površine koje se ne koriste u drugu svrhu. Na taj način lokacija dobiva na dodanoj vrijednosti bez korištenja vrijednog zemljišta.

Slični sustavi testiraju se u Francuskoj i Indiji, a Japan namjerava izgraditi najveću plutajuću solarnu elektranu (1.7 MW) pokraj Osake. Japanski projekt biti će dio 60 MW projekta povezanih plutajućih solarnih elektrana koji će zajedno provesti Ciel et Terre, Kyocera i Century Tokyo Leasing Company.

Bennett napominje kako njegov projekt ima mogućnost povećanja i do 100 puta. Posebnost plutajućih solarnih panela je ta što su napravljeni od materijala koji se mogu u potpunosti reciklirati, imaju životni vijek od 30 godina te se mogu postaviti i na vodospremnicima.

Povrat investicije britanskog projekta očekuje se u roku od 6 godina, dok će u dugoročnom periodu Bennett zarađivati oko 20.500 funti godišnje u narednih 20 godina te paralelno ostvarivati uštede od 24.000 funti godišnje u troškovima za električnu energiju.

Preuzeto s portala www.croenergo.eu.