U petak se otvara Energetski centar Bračak

Ovog će petka službeno biti otvoren Energetski centar Bračak, prvi takav centar u Hrvatskoj koji bi trebao postati centar izvrsnosti za energetsku učinkovitost cijele jugoistočne Europe. U Hrvatskoj zasad ne postoji slični centar izvrsnosti i znanja za energetsku učinkovitost i obnovljive izvore energije koji bi pružao potporu projektima energetske učinkovitosti i korištenja obnovljivih izvora energije unutar javne uprave. Obnovljivi izvori energije su preduvjet energetski održivog razvoja, a na nacionalnoj i regionalnoj razini na javnom sektoru je da putem djelovanja na vlastitom području potakne njihovo aktivno korištenje.

Ukupna vrijednost investicije u zgradu, opremu i okoliš – perivoj, punionica električnih vozila i ostalo iznosi 24 milijuna kuna, što je financirao Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost temeljem odluke Vlade Republike Hrvatske na inicijativu Krapinsko-zagorske županije i uz potporu 9 hrvatskih županija i Grada Zagreba (Istarska, Karlovačka, Koprivničko-križevačka, Međimurska, Primorsko-goranska, Varaždinska, Virovitičko-podravska, Sisačko-moslavačka i Zagrebačka županija), svih postojećih hrvatskih energetskih agencija te niza suradničkih institucija iz Hrvatske i inozemstva. Radovi na obnovi zgrade trajali su od kolovoza 2015. do siječnja 2017. godine.

Energetski centar Bračak zamišljen je kao vodeće mjesto okupljanja domaćih energetskih stručnjaka, potencijalnih investitora, relevantnih institucija, predstavnika županija, državnih ministarstava i fizičkih osoba. Centar će pružati stručnu potporu u oživotvorenju energetskih i razvojnih strategija svim hrvatskim županijama, gradovima i općinama, ali i za potrebe Jugoistočne Europe.

Preuzeto s portala croenergo.eu.