U Njemačkoj se nastavlja rast kapaciteta za pohranu energije

Prema navodima iz Team Consulta, Njemačka će ove godine utrostručiti svoje kapacitete za pohranu energije sa 60 na 200 MW.

Budući da elektroenergetska mreža ove zemlje nije dovoljno razvijena za prihvat znatnog rasta zelenih izvora energije, skladištenje energije ukazalo se kao vitalna i značajna prilika za brzo balansiranje opskrbe te učinkovito osiguravanje cjelokupnog energetskog sustava.

Veliki kapaciteti za skladištenje energije od velikog su značaja za daljnju transformaciju energetskog sektora te će u konačnici omogućiti bolje iskorištavanje solarne i vjetroenergije, bilo za potrebe mreže, kućanstva koja proizvode solarnu energiju ili automobilski sektor.

Team Consult procjenjuje da tržište skladištenja u Njemačkoj ima potencijal od 800 MW, što znači da će do kraja godine biti ispunjeno tek 25% ukupnog potencijala tržišta.

Izgradnja novih postrojenja za pohranu energije zamijeniti će neke od trenutno aktivnih termoenergetskih postrojenja. Jedan od najvećih takvih ovogodišnjih projekata je onaj energetske kompanije Steag koja će na lokaciji nekoliko termoelektrana na ugljen izgraditi šest 15 MW-tnih postrojenja za pohranu energije.

Preuzeto s portala croenergo.eu.