U MGIPU održana konferencija za novinare u vezi Javnog poziva ‘Energetska obnova i korištenje obnovljivih izvora energije u zgradama javnog sektora’

Ministarstvu graditeljstva i prostornoga uređenja održana je konferencija za novinare ministra Predraga Štromara u povodu privremenog obustavljanja prijava na Poziv na dostavu projektnih prijedloga ‘Energetska obnova i korištenje obnovljivih izvora energije u zgradama javnog sektora’ do 7. svibnja 2018. godine.

Ministar Predrag Štromar na konferenciji za medije najavio je da će u suradnji s Ministarstvom regionalnog razvoja i EU fondova ići na preraspodjelu novca iz drugih natječaja za koje je manji interes, kako bi svi koji udovoljavaju uvjetima dobili novac. Štromar je naglasio da svi projekti moraju zadovoljiti minimalno 50% uštede u potrošnji energije, što znači da se mora ići na izmjenu fasada, prozora i termoizolaciju podova i krovova, a uštede je moguće postići i primjenom obnovljivih izvora energije. Zainteresirani za obnovu mogu dobiti sufinanciranje HBOR-a za postotak razlike investicije koja im je potrebna. Štromar je pozvao građevinski sektor da aplicira na natječaje koji će se uskoro otvarati, a radnicima i tvrtkama koje prodaju građevinske materijale poručuje da se u narednih četiri do pet godina očekuje investicije u energetsku obnovu na razini četiri do pet milijardi kuna.

Na Poziv su zaprimljene čak 443 prijave te je u tijeku provođenje postupka dodjele koji uključuje provjeru i ocjenjivanje projektnih prijedloga sukladno kriterijima odabira kako je navedeno u Uputama za prijavitelje, a koji obavlja Odbor za odabir projekata u Fondu za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost, kao Posredničkom tijelu razine 2. Nakon završetka postupka i propisanih Izvješća,  Ministarstvo će donijeti Odluke o financiranju za odabrane projekte. Najviše prijava stiglo je iz Osječko-Baranjske županije, Bjelovarsko-Bilogorske, Brodsko-Posavske i Virovitičke županije.

O eventualnoj mogućnosti ponovnog otvaranja Poziva, kao i mogućnosti povećanja alokacije, obavijesti će biti objavljene na mrežnim stranicama efondovi.mrrfeu.hrwww.strukturnifondovi.hr i www.mgipu.hr.