Tesla počeo s prodajom solarnih crijepova u SAD-u i Europi

Kompanija Tesla počela je prodaju dva od četiri najavljena tipa solarnih crijepova Tesla Solar Roof. Prve narudžbe mogu se obaviti već danas, a prve dostave očekuju se tokom ljeta.

Podsjećamo, kompanija Tesla je u listopadu predstavila svoju verziju solarnih panela u obliku crijjepova koji imaju snažan potencijal da osvoje prvenstveno američko tržište, a potom i Europu te ostatak razvijenog svijeta.

Riječ je o “pristupačnijem” rješenju od tipičnih solarnih panela čija instalacija, iako skupa, na duže staze rješava problem ovisnosti o elektroenergetskoj mreži.

Što se tiče cijene, ona je znatno manja nego što bi se moglo pomisliti. Svakako, riječ je o skupljim crjepovima zbog očigledne prednosti, ali ne i o preskupom proizvodu koji si mogu priuštiti samo bogati.

Jedan kvadrat solarnog krova stoji blizu 235 dolara, što znači da za krov od 100 kvadratnih metara treba izdvojiti oko 23.500 dolara.

Za jedan veći krov površine 185 kvadrata, od čega bi 40 posto površine zauzimale aktivne solarne ćelije te za jednu bateriju koja bi sakupljala energiju, potrebno je izdvojiti 50.000 dolara. Tesla tvrdi da bi ovakav krov generirao električnu energiju na rok od 30 godina i to u vrijednosti od 64.000 dolara.

Preuzeto s portala croenergo.eu.