Svjetska senzacija: OIE premašili elektrane na ugljen

Po prvi puta u povijesti proizvodni kapaciteti obnovljivih izvora energije diljem svijeta premašili su kapacitete elektrana na ugljen.

Prema novom izvješću Međunarodne agencije za energiju (IEA), za ovaj impresivan rast najviše su zaslužne nove instalacije solarnih i vjetroelektrana. IEA izvještava kako je tijekom 2015. na dnevnoj razini instalirano gotovo pola milijuna fotonaponskih panela, dok je u zemljama poput Kine svakih 30 minuta podignuta jedna nova vjetroturbina.

IEA se u svojem izvješću fokusirala na nove instalacije u 2015. godini, kada su projekti OIE po prvi puta zasjenili kapacitete svih svjetskih termoelektrana. Od svih novih energetskih projekata širom svijeta, čak 153 GW to jest više od 50% novih elektrana odlazi na obnovljive izvore energije. Na vjetroelektrane odlazi 66 GW novih obnovljivih projekata, dok su fotonaponski sustavi zastupljeni sa 49 GW. Ostali obnovljivi izvori energije, poput hidroelektrana i geotermalne energije, zauzimaju 38 GW novih instalacija.

U izvješću se predviđa kako će obnovljivi izvori energije generirati dovoljno električne energije za pokrivanje 100 posto potrošnje energije u SAD-u i Europi već 2021. godine. Unatoč masovnom povećanju obnovljivih izvora energije u 2015. godini, bit će potrebno još vremena kako bi se poboljšala mrežna infrastruktura i sustavi za pohranu energije. Naime, većina projekata OIE radi na nešto više od 30% kapaciteta, što znači da trenutno koristimo samo trećinu instaliranih potencijalnih kapaciteta. No, budući da troškovi projekata OIE i dalje nastavljaju padati, ostvarena proizvodnja električne energije iz OIE mogla bi nadmašiti ugljen i prije nego što je očekivano.

Preuzeto s portala croenergo.eu.