Svi nizozemski vlakovi ići će 100% na vjetroenergiju do 2018. godine

Nizozemci su narod koji je ozbiljno krenuo putem razvoja zelenog gospodarstva i smanjenja nacionalnih emisija CO2. Tako je ranije ove godine sud u Haagu, nakon što je 886 građana tužilo vladu zbog nepoštivanja ciljeva smanjenja emisija CO2, naložio nizozemskoj vladi obvezu smanjenja nacionalnih emisija CO2 za najmanje 25% u narednih pet godina.
Kao odgovor na presudu, nizozemske željeznice će do kraja ove godine čak 50% električne energije dobivati iz vjetroelektrana, dok bi do 2018. godine taj postotak trebao narasti na 100%. Nizozemske željeznice svakodnevno prevoze 1.2 milijuna putnika te pritom ispuštaju 550 kilotona CO2.

Michel Kerkhof iz energetske tvrtke Eneco izjavio je: “Mobilnost je odgovorna za 20 posto emisija CO2 u Nizozemskoj, a ako želimo nastaviti putovati, važno je da to napravimo bez dodatnog opterećivanja okoliša”. Brzom promjenom na obnovljive izvore energije Nizozemci će napraviti prve korake u prilagodbi i suzbijanju klimatskih promjena iz prometa.

Energiju vjetra neće koristiti isključivo nizozemske željeznice, već i belgijske i skandinavske željezničke tvrtke. Na taj će način željeznički sustav sjeverozapadne Europe postati jedan od zelenijih prometnih koridora i inspiracija drugim regijama, zemljama i kontinentima na mogućnost lakog i jednostavnog prijelaza sa prljave energije na čiste energetske izvore.

Preuzeto iz portala croenergo.eu.