Sve nizozemske vlakove pokreće energija vjetra

Sve vlakove u Nizozemskoj danas u potpunosti pokreće električna energija proizvedena iz energije vjetra, što je prvi takav slučaj u svijetu, objavila je nacionalna željeznička kompanija NS, prenose agencije.

Od 1. siječnja energija vjetra pokreće 100 posto naših vlakova“, rekao je u utorak glasnogovornik NS-a. Željeznička je tvrtka sa dobavljačem energije Enecom potpisalo 10-godišnji ugovor, prema kojem će od 2018. godine svi NS-ovi vlakovi kao pogonsko sredstvo koristiti energiju vjetra.

Mi smo, zapravo, naš cilj postigli godinu dana ranije nego što je bilo planirano“, rekao je glasnogovornik, dodavši kako je to omogućilo povećanje broja vjetroelektrana u kopnenom dijelu države i teritorijalnim vodama Nizozemske.

Eneco i NS na zajedničkoj internetskoj stranici objavili kako nizozemski putnici, njih oko 600.000 dnevno, “prvi u svijetu” putuju zahvaljujući isključivo energiji vjetra.

Jedna vjetroturbina može u sat vremena energijom opskrbiti vlak za putovanje duže od 200 kilometara, objavili su iz NS-a.

U tvrtki namjeravaju do 2020. smanjiti utrošenu energiju po putniku za 35 posto u odnosu na onu potrošenu 2005. godine.

Preuzeto s portala croenergo.eu.