Sunčana elektrana umjesto rudnika

Kako je izvijestio američki portal ‘Renewable Energy World.com’, na mjestu nekadašnjeg kopa željezne rude, željezare, tvornice umjetnih gnojiva i bazena za flotaciju pokraj Kimberleyja u Britanskoj Kolumbiji u Kanadi izgrađena je SE SunMine, jedna od najvećih kanadskih sunčanih elektrana.

Postrojenje je izgrađeno na mjestu nekadašnjih pogona rudarske tvrtke Teck, a projekt je započeo još 2008. godine. Sastoji se od 4032 fotonaponske ćelije postavljene na trakerima, čime se omogućava praćenje Sunca i najveće moguće iskorištavanje Sunčeve energije. Nalazi se na visini čak 1120 m nad morem, ali je Sunčevom zračenju izloženo više od 2150 h godišnje.

Gradnja je započela je u lipnju 2015. godine, pri čemu su sredstva uložili tvrtka Teck, Fond za inovativnu i čistu energiju Britanske Kolumbije (ICE), dok je Grad Kimberley omogućio kredit na 2 mil. dolara. U prvoj godini pogona proizvedeno je 1681 MW h električne energije, odnosno oko 87% predviđene godišnje proizvodnje, a sva proizvedena energija isporučuje se u javnu elektroenergetsku mrežu britanskokolumbijske elektroenergetske tvrtke BC Hydro. U vršnim uvjetima elektrana pokriva potrošnju električne energije u 200 kućanstava u Kimberleyju.

Preuzeto s portala energetika-net.com.