Solarne ceste stižu diljem svijeta već sljedeće godine

Zahvaljujući novim tehnologijama iz Europe, ceste koje proizvode energiju uz pomoć Sunca uskoro će postati stvarnost diljem svijeta. Colas SA, podružnica francuske grupe Bouygues, radi na solarnim panelima koji su dovoljno izdržljivi za cestovni promet te ih trenutno postavlja na nekoliko cesta diljem Francuske. Prema planovima, tehnologija bi se trebala testirati na cestama čak četiri kontinenta već 2017. godine.

Ovi paneli su već prošli pet godina istraživanja i laboratorijskih testova, ali prije nego su budu postavljeni na ceste, tvrtka ih planira testirati na 100 stvarnih lokacija na otvorenom tijekom iduće godine.

Glavni tehnološki direktor Colasa izjavio je: “Htjeli smo pronaći dodatnu namjenu za ceste. Solarne farme koriste zemljišta koja bi inače mogli biti za poljoprivredu, a ceste su slobodne”.

No, sigurno se pitate kako će cesta od solarnih ploča izdržati težinu masivnog kamiona? Prema informacijama iz Colasa, iako su sami paneli izrađeni od običnih solarnih ćelija kao što su one koje se nalaze na krovovima, prekrivene su s nekoliko slojeva plastike kako bi se stvorilo čvrsto kućište koje može izdržati cestovne uvjete. Električne kablove već su ugrađeni u panele, a obloženi su i slojem usitnjenog stakla kako bi se spriječilo proklizavanje.

Tvrtka je započela testiranje novog proizvoda prošlog mjeseca na kilometar dugoj dionici u francuskom gradiću Tourouvre, a najavila je testiranja tehnologije u Kanadi, SAD-u, te širom EU, Afrike i Azije. Prva komercijalna primjena planira se već 2018. godine.

Preuzeto s portala croenergo.eu.