Slovenija radi na samoopskrbi iz fotonapona i za višestambene zgrade

Slovenija je 11. travnja 2018. godine kroz parlamentarni Odbor za infrastrukturu, okoliš i prostor raspravljala o izmjenama Energetskog zakona (EZ-1C) koji predlaže skupina zastupnika a riječ je o samoopskrbi električnom energijom.

Cilj je proširiti mogućnost da suvlasnici zgrade mogu instalirati fotonaponsku elektranu na krov, kao i energetske zadruge, poljoprivredna gospodarstva pa i poslovne zgrade. To bi bilo moguće uvođenjem neto mjerenja odnosno stvaranjem mogućnost da je proizvodnja dislocirana na više lokacija a mjerenje se veže za isto mjerno mjesto. Prijedlog su poduprli Državni savjet (Komisija za lokalnu samoupravu i regionalni razvoj), Skupština općina Slovenije, a Javna agencija za energiju je komentirala da prijedlog ide prema razvoju samoopskrbe koju promovira i europsko energetsko zakonodavstvo. Ipak, ističe se da je prijedlog zakona nedorečen, pa predstavnik Ministarstva za infrastrukturu upozorava da se iz prijedloga ne vidi da li je podloga u neto mjerenju potrošnje, jer je samoopskrba mikrosolarima za kućanstva i zadruge i sada moguća i to od 2015. za kućanstva i male poduzetnike. U prijedlogu zakona samo stoji da uređaji moraju biti s CE certifikatom i biti u skladu s europskim propisima, a Vlada kaže da će detalje urediti podzakonskim propisom koji je na međuresorskoj koordinaciji, a trebat će mijenjati i još neke akte koji uređuju prava i obaveze te suglasnost za priključenje.

Bitno je i ustanoviti obveze plaćanja mrežarine svakome tko mrežu koristi. Slovenski Greenpeace i udruga Focus podupire prijedlog i procjenjuje da bi do 2050. vlastitu proizvodnju iz fotonapona moglo imati 900.000 Slovenaca, što je gotovo polovina populacije, a tako bi se zadovoljila četvrtina potreba Slovenije za električnom energijom.

Preuzeto s portala www.energetika-net.com.