Seminar ‘Mogućnosti primjene obnovljivih izvora energije’: Ni povećana naknada neće zakrpati deficit za poticaje!

Uskoro se očekuje povećanje naknada koju potrošači plaćaju za poticanje obnovljivih izvora s 3,5 na 7,5 lp / kW h, no ni tako povećana naknada ne bi mogla biti dostatna za ovogodišnje poticaje koje isplaćuje Hrvatski operator tržišta energije. To je, između ostaloga, istaknuto na Seminaru ‘Mogućnosti primjene obnovljivih izvora energije’ koji je jučer u organizaciji tvrtke ENERGETIKA MARKETING okupio oko 150 sudionika.

Središnji dio cijelog skupa bio je okrugli stol koji je okupio predstavnike Ministarstva zaštite okoliša i energetike, HROTE-a, Hrvatskog operatora prijenosnog sustava, Gospodarskog interesnog udruženja Obnovljivi izvori energije Hrvatske i Udruge proizvođača peleta, briketa i drvne biomase (CROBIOM). Pri tome je Luka Pehar iz HROTE-a naveo da je manjak sredstava za poticaje u protekla tri mjeseca bio značajan i da će njegov fond sa sredstvima za poticanje s podizanjem naknade ući u pozitivu, no ako u sustav poticanja ove godine doista uđu sva postrojenja za koje je to najavljeno, provedeni proračuni pokazuju da bi na kraju godine moglo manjkati čak 208 mil. kuna za isplatu poticaja.

Pomoćnik ministra energetike Mate Rebić naglasio je da je Vlada odlučna da ne bude velikih skokova u rastu naknada za obnovljive izvore na računima za električnu energiju, iako postoji svijest da će ona uskoro ponovno morati biti povećavana. Pri tome je upozorio da su poslodavci i sindikati na Gospodarsko-socijalnom vijeću iskazali veliko nezadovoljstvo mogućnošću da električna energija poskupi. Istodobno, država ima 812 otvorenih postupaka s investitorima u obnovljive izvore, a istodobno se očekuje snažan porast broja poticanih projekata u narednim godinama pa će samo za poticanje do sada ugovorenih projekata do 2020. trebati izdvojiti golemih 10,5 mlrd. kuna.

Ukupno, sustavu će nedostajati 5,8 mlrd. kuna. To je ključna činjenica i problem koji treba razriješiti s obzirom da ne smatramo da treba stati s razvojem tog sektora. Trebamo tražiti konsenzus za sustavna rješenja, a podizanje naknade tek je jedan od koraka. I dalje postoji opcija revizije ugovora, poticajnih tarifa, produženje vremena poticanja i uvođenja trošarina“, naglasio je Rebić i dodao da ‘obnovljivci’ imaju svijetlu budućnost korištenjem europskih sredstava u industriji i turizmu. Isto tako, najavio je da će svi koraci Ministarstva ići prema tome da građani imaju manje račune. U tom smislu ide se na osnivanje radne skupine za mikrosolare i uvođenje ‘net-meteringa’ kako bi se građanima pojednostavnilo i pojeftinilo njihovo korištenje jer oni su do sada imali minimalnu korist od obnovljivih izvora, a na njih će pasti najveći teret njihovog poticanja. Ministarstvo pretendira do 1.7.2017. godine ukinuti reguliranu cijenu koju, sukladno tržišnom udjelu, plaćaju opskrbljivači električnom energijom, a Pehar je istaknuo da će se dosta toga promijeniti početkom rada Eko bilančne skupine. Na Hrvatskoj burzi električne energije (CROPEX) će se tako naći znatno veće količine energije, a na aukcijama će proizvođači moći postići bolju cijenu.

Aljoša Pleić iz GIU OIEH-a smatra da bi potrošači trebali znati koliko energije iz obnovljivih izvora plaćaju i da umjetno održavanje cijene električne energije na niskoj razini nije optimalno jer ne potiče štednju i energetsku učinkovitost. Dok on kritizira HOPS za netransparentnost u postupanju oko energije uravnoteženja, Dragutin Mihalic iz HOPS-a kaže da je cijeli godišnji plan investicija te tvrtke u 2015. i 2016. godini otišao na trošak energije uravnoteženja! Pri tome pogreška u planiranju od samo 1% taj trošak povećava za čak 30 mil. kuna! Željko Lovrak iz CROBIOM-a potom je govorio o problemu drvne industrije čiji projekti su ostali izvan kvote, dok projekti snage 55 MW unutar kvote nemaju ugovor s Hrvatskim šumama pa stoga nisu bankabilni, na što je Rebić odvratio da će do kraja drugog tromjesečja 2017. godine projekti drvne industrije moći aplicirati za europska sredstva iz Operativnog programa ‘Konkurentnost i kohezija’.

Ovogodišnji Seminar, kao i svih osam koji su do sada održani, okupio je sve najvažnije sudionike iz područja obnovljivih izvora energije, ali i ključne predstavnike nadležnih tijela i operatora i akademske zajednice. Uz to, predstavljena su i najnovija tehnička rješenja, dostignuća i ostvareni projekti proizvođača opreme za energetsko iskorištavanje šumske biomase i energetskih postrojenja kao što su Đuro Đaković Termoenergetska postrojenja, Polytechnik iz Austrije i Triveni Turbines iz Indije, ali i dizalice topline i solarni toplinski sustavi poznatih njemačkih proizvođača Bosch, Vaillant i Viessmann.

Preuzeto s portala energetika-net.com.