S radom kreće prva vjetroelektrana u BiH

Danas je u rad puštena vjetroelektrana Mesihovina, prva vjetroelektrana u Bosni i Hercegovini i jedna od najvećih na prostoru jugoistočne Europe. Smještena je u centralnom dijelu Općine Tomislavgrad, ima 22 vjetroagregata ukupno instalirane snage 50,6 MW i godišnje proizvodnje od oko 165,17 GWh.

Ukupna vrijednost investicije je oko 82 milijuna eura od čega se najveći dio, 72 milijuna eura, odnosi na kredit Njemačke državne banke za razvoj (KfW). Elektroprivreda HZ HB jedina je elektroprivreda u BiH koje proizvodi električnu energiju isključivo iz obnovljivih izvora.

“U našem sustavu je sedam hidroelektrana, a sada imamo i jednu vjetroelektranu. Dakle, korist nam je velika od VE Mesihovina, posebno što izgradnjom svojih proizvodnih kapaciteta smanjujemo uvoz energije, postajemo uspješniji tržišni konkurenti i iz svojih kapaciteta osiguravamo kvalitetnu i kontinuiranu isporuku električne energije većem broju svojih kupaca. Prvi smo u BiH koji smo realizirali korištenje energije vjetra i na to smo ponosni”, istaknuo je Gilja te najavio početak izgradnje crpne hidroelektrane Vrilo, koja se, također, nalazi u Općini Tomislavgrad. Radi se o investiciji od oko 90 milijuna eura, a polaganje kamena temeljca očekuje se ovoga ljeta.

Preuzeto s portala www.energetika-net.com.