Revolucionarnim rješenjem protiv klimatskih promjena

Nova tehnologija, koja ima potencijal pokrenuti treću industrijsku revoluciju i zadovoljiti ukupne potrebe čovječanstva za energijom i pitkom vodom te zaustaviti klimatske promjene, predstavljena je u Tehničkome muzeju Nikole Tesle u Zagrebu 4.5.2017. godine.

Ovakav znanstveni i tehnološki iskorak ima izrazito visok potencijal daljnjeg razvoja, zbog čega bi Hrvatska mogla postati svjetski lider u razvoju obnovljivih izvora energije, prezentirana je u knjizi ‘Seawater Steam Engine as a ‘Prime Mover’ for the Third Industrial Revolution’. Autori knjige, Karmen Margeta i Zvonimir Glasnović, upoznali su građane i stručnjake s radikalno novom tehnologijom pod nazivom Seawater Steam Engine, koja koristeći obnovljive izvore energije, morsku vodu i gravitaciju, može istovremeno kontinuirano i neovisno proizvoditi i energiju i pitku vodu.

Tehnologija radi na principu da se Sunčeva energija pretvara u toplinsku energiju koju morska voda apsorbira prolaskom kroz solarni toplinski generator s paraboličnim kolektorima. Para, koja se odvojila od morske vode u visokotlačnom separatoru, pokreće turbine i generatore te se proizvodi električna energija, koja se isporučuje reverzibilnim hidroelektranama s morskom vodom, radi uravnoteženja dnevnih i sezonskih viškova i nestašica energije, osiguravajući time kontinuiranu opskrbu energijom potrošača. Istodobno, voda koja izlazi iz turbine prolazi kroz jedinicu za pročišćavanje vode i pohranjuje se u spremniku za pitku vodu, što omogućuje kontinuiranu opskrbu istog potrošača pitkom vodom.

Osim velikog smanjenja emisije ugljičnog dioksida od 20 Gt, revolucionarno rješenje bi moglo zadovoljiti ukupne potrebe za energijom i pitkom vodom s proizvedenih 24,44 TW h energije i 244 km3 pitke vode godišnje u narednih 15 – 30 godina. Ovakav inovacijski iskorak bi mogao u svakom momentu osiguravati gradovima energiju i pitku vodu u vremenu vršnih opterećenja i to kontinuirano cijele godine. Gradovi bi postali potpuno neovisni o vanjskim izvorima energije i pitke vode, što nudi nove mogućnosti za promijene života u gradovima, odnosno nastajanje održivih zajednica.

Preuzeto s portala energetika-net.com.