Punjenje električnih auta i kod kuće

Njemački proizvođač auta Audi u sklopu svojeg istraživačkog programa provodi pilot-projekt “Audi Smart Energy Network” koji ispituje mogućnosti primjene kućnih sunčanih elektrana (fotonaponskih sustava) raznih veličina za punjenja baterija električnih auta.

U navedenom projektu sudjeluju kućanstva iz okolici Ingolstadta u Njemačkoj i Züricha u Švicarskoj. U osnovi projekta je nadzorni računalni program švicarske tvrtke Ampard koji ‘pametno’ distribuira energiju proizvedenu u kućnoj elektrani, ovisno o zahtjevima vozila i samog kućanstva. Program istovremeno komunicira i s javnom energetskom mrežom, a svi sustavi su međusobno povezani u ‘virtualnu’ elektranu i čine pametnu mrežu. Program omogućava uravnoteženu distribuciju energije u uvjetima fluktuacije proizvodnje i potrošnje energije, omogućavajući i pohranu manje količine energije u kućne baterije, ako je potrebno.

Audi sudjeluje u navedenom projektu radi stjecanja spoznaja vezanih za optimalno korištenje električnih auta u uvjetima proizvodnje energije iz dominantno obnovljivih izvora i omogućavanja održavanja stabilnosti energetske mreže. To je prvi takav projekt u svijetu koji je spušten do razine kućanstva, što pomaže uravnoteženju stabilnosti energetske mreže, javlja američki portal ‘Green Car Congress’.

Preuzeto s portala www.energetika-net.com.