Prvi EU alat za održivo izvješćivanje o učinkovitosti zgrada

Europska komisija  pokrenula je pilot-fazu ‘Level(s)’, novog EU okvira za održive zgrade, koji će pomoći transformaciji građevinskog sektora. To je prvi alat ove vrste koji je razvijen za uporabu u cijeloj Europi. Povjerenik za okoliš, pomorstvo i ribarstvo, Karmenu Vella, rekao je: ‘Level(s)’, nam može pomoći da razvijemo okruženje za održivi i izgrađeni okoliš u cijeloj Europi i poduprijeti nas prilikom prijelaza na kružno gospodarstvo, odnosno cirkularnu ekonomiju. Plasirali smo ovaj okvir tijekom Svjetskog tjedna zelene gradnje kako bi pokazali Europsko globalno zajedničko vodstvo. To predstavlja važan korak prema učinkovitijem i konkurentnijem građevinskom sektoru u Europi “.

‘Level(s)’, je rezultat široke konzultacije s industrijom i javnim sektorom, a glavni fokus je na pokazateljima učinka u različitim područjima kao što su emisije stakleničkih plinova, resursa i učinkovitost vode, kao i zdravlje i udobnost. Cilj mu je uspostaviti ‘zajednički jezik’ oko onoga što održive zgrade znače u praksi – podizanje rasprave iznad energetske učinkovitosti.

Testna faza za ‘Level(s)’, je upravo pokrenuta i trajat će do 2019. godine. Svi sudionici u gradnji pozvani su da prouče i krenu koristiti novi alat. Europska komisija će pružiti tehničku pomoć onima koji primjenjuju ‘Level(s)’ u cjelini ili djelomično. Dana 9. studenog 2017. godine Hrvatski savjet za zelenu gradnju u suradnji sa Europskom komisijom i Svjetskim savjetom za zelenu gradnju te u partnerstvu sa tvrtkom Sika Croatia organizira radionicu pod nazivom: “A Common European Language for Sustainable Building Assessment”. Događaj će se održati pod pokroviteljstvom Ministarstva graditeljstva i prostornoga uređenja.

Preuzeto s portala energetika-net.com.