Projekt Dynamic Light predstavljen na 4. konferenciji o energetski učinkovitoj rasvjeti

U četvrtak, 6 kolovoza 2016. godine u Hotelu Antunović u Zagrebu održala se 4. konferencija o energetski učinkovitoj rasvjeti na kojoj je sudjelovala i Međimurska energetska agencija d.o.o. MENEA. Direktor MENEA-e, g. Alen Višnjić, održao je predavanje na temu Dinamična, inteligentna i energetski učinkovita javna rasvjeta čime je predstavio projekt Dynamic Light – Towards Dynamic, Intelligent and Energy Efficient Urban Lighting iz programa Interreg Central Europe, a u kojem MENEA sudjeluje kao projektni partner.

Osim projekta Dynamic Light na Konferenciji su prikazani i drugi zanimljivi ostvareni projekti kao što su, primjerice, u Novigradu, Vrbovcu, Garešnici, a ne treba zanemariti ni projekte učinkovite rasvjete benzinskih postaja INA-e ili u proizvodnim pogonima i uredskim prostorima tvrtki JGL ili Klimaoprema. Isto tako, ponovno su predstavljena najnovija rješenja vodećih svjetskih i domaćih proizvođača kao što su Philips, Detas, EltorEnergy Plus, LEalen-konferencija-2D Elektronika, ali i što u području certificiranja takve opreme može ponuditi tvrtka SIQ. Uz to, bilo je riječi i o mogućnostima financiranja projekata javne rasvjete koje pruža HEP ESCO i o programu tehničke pomoći Europske banke za obnovu i razvoj (EBRD) pri prijavi natječaja na ESCO projekte. Ipak, čini se da se projekti energetski učinkovite javne rasjvete, nakon početnog zamaha, polako usporavaju. Naime, dok je takvih projekata 2014. godine bilo 76 u vrijednosti 75 mil. kuna, u 2015. bilo ih je tek 38 u vrijednosti 39 mil. kuna.

Isto tako, valja reći i da se pripremaju određene promjene i prilagodbe postojećeg Zakona o zaštiti od svjetlosnog onečišćenja (NN 114/2011), a i da norme niza HRN EN 13 201 donose značajne promjene u projektiranje i izvođenje sustava javne rasvjete, pri čemu treba napomenuti da je najavljenalen_konferencijaa i izrada hrvatskog pojmovnika svjetlotehnike. Konačno, istaknute su i prednosti koje pri projektiranju i izvođenju sustava rasvjete i njegovoj integraciji s ostalim sustavima u zgradarstvu pruža otvoreni protokol KNX, ali i neki nedostaci uočeni na rasvjetnom sustavu Zagrebačke avenije u Zagrebu, a bilo je riječi i o problematici utjecaja okolne osvijetljenosti na ljude, nesrećama i nezgodama kao posljedicama neispravnosti opreme ili nepravilnosti pri izvođenju radova na instalaciji rasvjetnih sustava te o temi o kojoj rijetko tko razmišlja: važnosti učinkovite rasvjete koja se primjenjuje na helikopterima za zaštitu i spašavanje.