Predstavljen natječaj „Razvoj poslovne infrastrukture“ vrijedan 380 milijuna kuna

Ministar poduzetništva i obrta Darko Horvat i ministar regionalnoga razvoja i fondova Europske unije Tomislav Tolušić predstavili su Poziv na dostavu projektnih prijava „Razvoj poslovne infrastrukture“. Ukupna raspoloživa sredstva iz Europskog fonda za regionalni razvoj predviđena za ovaj natječaj, odnosno javni poziv iznose 380 milijuna kuna.

„Ovim javnim pozivom dajemo mogućnost našim općinama, gradovima i županijama da prema svojim razvojnim planovima poboljšaju i grade svoju poduzetničku strukturu i tako privuku nova ulaganja koja će otvoriti nova radna mjesta. Najmanja sredstva koja mogu dobiti su 200 tisuća kuna, a najviše se može dobiti 20 milijuna kuna. Kroz ovaj javni poziv mi smo za izgradnju poduzetničke infrastrukture Hrvatske osigurali 380 milijuna kuna. Ministarstvo poduzetništva i obrta će kao i do sada održati informativne radionice na kojima će biti pružene sve potrebne informacije o pozivu“, naglasio je ministar Horvat.

Najavio je i kako su u završnoj fazi dva nova poziva.

Ministar Tolušić rekao je kako “nastavljamo kroz EU fondove našim poduzetnicima stvarati preduvjete za rast, razvoj i povećanje konkurentnosti. Na raspolaganju su im i brojne mogućnosti putem sedam natječaja za poduzetništvo ukupne vrijednosti gotovo 3 milijarde kuna te kroz razne financijske instrumente koji dolaze u obliku kreditnih linija, garancijskih shema i fondova poduzetničkog kapitala”.

Istaknuo je kako je Hrvatska ove godine obvezna uplatiti u proračun EU-a 3,7 milijardi kuna, a do sada je iz fondova EU-a povučeno 5,4 milijarde kuna.

“Praktično svaki tjedan Hrvatska povlači oko 200 milijuna kuna novog novca i ovo je definitivno već sada najuspješnija godina od kada Hrvatska ima pristup europskom novcu”, kazao je ministar Tolušić.

Prošle je godine, kako je naveo ministar Tolušić, povučeno približno 4 milijarde kuna, a sada smo već blizu 5,5 milijardi.

Ministar Tolušić je kazao i kako još ima posla u pojednostavljenju procedura, iako je značajan iskorak u tom segmentu napravljen. Vjeruje da će Hrvatska vrlo skoro biti među boljim članicama EU-a po povlačenju sredstava iz EU fondova. U iduće tri do četiri godine, kako je rekao, Hrvatska će se popeti u gornju polovicu zemalja koje su “super pozitivne” po povlačenju sredstava iz EU-ovih fondova.

Nakon 7 objavljenih natječaja u vrijednosti od 3 milijarde kuna, Ministarstvo poduzetništva i obrta objavljuje i osmi Javni poziv ovoga puta namijenjen razvoju poslovne infrastrukture.

Inače kroz aktivnosti projekata u okviru poziva „Razvoj poslovne infrastrukture“ ulagat će se u materijalnu i nematerijalnu imovinu s ciljem izgradnje, rekonstrukcije i opremanja nove i postojeće poduzetničke poslovne infrastrukture.

Prihvatljivi prijavitelji, kao i njihovi partneri u okviru ovog natječaja, su jedinice lokalne i područne (regionalne) samouprave te poduzetničke potporne institucije upisane u Jedinstveni registar poduzetničke infrastrukture.

Preuzeto s inetrent stranice Ministarstva poduzetništva i obrta.