Poziv tvrtkama radi zajedničke nabave plina

Europska komisija je pokrenula prvi postupak koji europskim tvrtkama omogućava da svoje potrebe za nabavom plina prijave koristeći mehanizam AggregateEU kako bi se pripremila zajednička nabava tog energenta na razini Europske unije.

Riječ je važnom koraku u pripremi EU-a za sljedeću zimu, odnosno koordiniranom i pravodobnom punjenju skladišta plina pri čemu se zajednički tržišni utjecaj koristi za pregovaranje boljih cijena s međunarodnim dobavljačima.

Registrirane tvrtke imaju tjedan dana, do 2. svibnja, da se odazovu na prvi poziv na agregiranje potražnje. Nakon podnošenja zahtjeva pojedinačnih tvrtki, potrebne količine će se objediniti, a zatim će se na globalnom tržištu zatražiti ponude za opskrbu. Nakon što mehanizam AggregateEU za zajedničku europsku potražnju pronađe odgovarajuće ponude međunarodnih opskrbljivača plinom, uključene tvrtke započet će pregovore s dobavljačima o ugovornim uvjetima za kupnju i isporuku plina.

EK neće imati nikakvu ulogu u pregovorima. Prvi ugovori o kupnji očekuju se prije ljeta, javlja EK.

Skladištenje plina

U narednih 12 mjeseci redovito će se provoditi daljnji postupci nabave, i to svaka dva mjeseca.

Tvrtkama je i dalje otvorena mogućnost prijave na mehanizam AggregateEU. Trenutačno je registrirano 76 poduzeća, dok su druga u postupku prijave. Usto, 11 poduzeća spremno je posredovati kao središnji kupac ili zastupnik. Članice su se obvezale sudjelovati u agregiranju potražnje za najmanje 15 posto svojih nacionalnih ciljeva za skladištenje plina, što odgovara oko 13,5 milijardi kubičnih metara tog energenta godišnje.

Ciljevi skladištenja i zajedničke nabave plina dogovoreni su 2022. kao hitne mjere zbog ruskog korištenja opskrbe energijom kao oružja i nikad viših cijena energije uslijed invazije te zemlje na Ukrajinu. Svrha im je smanjiti nestabilnost cijena, omogućiti sigurnu i predvidljivu opskrbu energijom te iskoristiti zajednički tržišni utjecaj Europe.

Kako bi se ostvario plan REPowerEU i diversificirala opskrba energijom u EU-u, ruski plin isključen je iz zajedničke nabave.


AggregateEU je mehanizam EU-a koji omogućuje agregiranje potražnje za plinom i zajedničku nabavu. Uspostavljen je kao glavna komponenta energetske platforme EU-a u njegovom nastojanju da izbjegne opskrbu ruskim plinom tako da ga zamijeni pouzdanijim alternativama. Cilj mu je osigurati dostatnu opskrbu plinom, a ujedno smanjiti rizik od međusobnog nadmetanja poduzeća na globalnom tržištu. Komisija je angažirala pružatelja usluga Prisma European Capacity Platform za uspostavu mehanizma za agregiranje potražnje i zajedničku nabavu korištenjem sigurne internetske platforme. Platforma je dostupna tvrtkama iz zemalja EU-a i ugovornih stranaka Energetske zajednice. Zasad su Ukrajina, Moldova i Srbija izrazile interes za sudjelovanje.

Energetska platforma EU-a uspostavljena je u travnju 2022. na temelju mandata Europskog vijeća radi diversifikacije opskrbe plinom i smanjivanja ovisnosti o ruskom plinu. U listopadu 2022. Europsko vijeće podržalo je zajedničku nabavu plina kako bi se olakšali pregovori s pouzdanim partnerima i pronašla uzajamno korisna partnerstva iskorištavanjem zajedničkog političkog i tržišnog utjecaja Unije.

 

Izvor: https://www.energetika-net.com/plin/poziv-tvrtkama-radi-zajednicke-nabave-plina