Poziv osnovnim školama na natjecanje “Krovove na sunce”

Greenpeace u Hrvatskoj poziva osnovne škole da se prijave na natjecanje „Krovove na sunce“ u kojem će učenici igrati računalnu igru i imati priliku osvojiti vrijednu nagradu za svoju školu. Cilj igre je označiti što više krovova diljem zemlje čime se automatski računa njihov solarni energetski potencijal. Aplikacija potom prikazuje koliko električne energije pojedini krov može proizvesti kada bi se na njega instalirali fotonaponski solarni paneli.

Prijave na natjecanje traju do 20.12.2016. Mogu se prijaviti samo osnovne škole u Republici Hrvatskoj, putem web obrasca na internetskoj stranici Greenpeace Hrvatska. Škola koja označi najviše krovova kao nagradu osvaja solarni kiosk – mobilni fotonaponski sustav snage oko 500 vata s bežičnim internetom, hladnjakom zapremnine 108 litara, radio uređajem i zvučnicima. Ovaj sustav proizvodi električnu energiju iz solarnih panela i može se koristiti na raznim događajima u školi; za puštanje glazbe, rasvjetu, punjenje mobitela ili rashlađivanje sokova.

U igrici se pomoću Google karata može označiti bilo koji krov u Hrvatskoj, pod uvjetom da je dobro vidljiv na karti. Igrači prolaze kroz edukativne misije: primjerice, moraju označiti određen broj krovova u rodnom kraju Nikole Tesle ili na najsunčanijem hrvatskom otoku. Natjecanje i igranje računalne igre započinje u ožujku, a završava krajem travnja 2017., kada se planira i proglašenje dobitnika. Svaka škola slobodno organizira sudjelovanje u igri i sama određuje broj učenika koji igraju „Krovove na sunce“.

Preuzeto s portala energetika-net.com.