Povoljnim kreditima do učinkovitijih i uređaja na obnovljive izvore

Kao dio programa Reenova+, čiji je glavni cilj potaknuti prodaju energetski učinkovitih kućanskih uređaja (prije svega onih za grijanje i klimatizaciju, ali i regulacije i rasvjete) i opreme koja omogućava iskorištavanje obnovljivih izvora, 4.11.2016. godine je održana prva u nizu istoimenih radionica. Zajednički su je organizirali Hrvatska gospodarska komora, Europska banka za obnovu i razvoj (EBRD) i ured projekta Reenova+ u Hrvatskoj, a okupila je brojne stručnjake iz tog područja, predstavnike nadležnih tijela, ali i više proizvođača opreme za grijanje i klimatizaciju.

Kako je u uvodnom dijelu naglasila Goranka TROPČIĆ ZEKAN, dipl. ing., zamjenica voditeljice projekta, njime se želi potaknuti nabavu i ugradnju visokoučinkovitih materijala za vanjsku ovojnicu zgrade, kotlova na plin (kondenzacijskih) i biomasu, dizalica topline, suvremene regulacije, učinkovite rasvjete i kućanskih uređaja. Pri tome se cijeli postupak može svesti na tri koraka: odabir opreme na internetskoj stranici projekta, podnošenje zahtjeva za kredit u banci (za sada je u projekt u Hrvatskoj uključena samo Erste Banka, no uključivanje ostalih bi trebalo uslijediti uskoro) i, konačno, odobrenje kredita (dakako, i isporuka opreme nakon toga). Time se, zapravo, poručuju kako energetska učinkovitost nije floskula, već mehanizam za razvoj poslovanja, od čega svi na kraju imaju koristi: i krajnji potrošači (koji će time dobiti niže račune za energiju) i proizvođači opreme (jer će time ostvariti rezultate u prodaji) i poslovne banke (jer će plasirati svoja sredstva i zaraditi na kamatama), ali i cijelo društvo.

Uz to, bilo je riječi i o ulozi Ministarstva graditeljstva i prostornog uređenja i Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost u cijelom tom projektu, ali i općenito u poticanju energetske učinkovitosti i obnovljivih izvora u Hrvatskoj, no diskusija koja je uslijedila uglavnom je bila usmjerena na problematiku do sada izvedenih takvih projekata za koje FZOEU još nije isplatio predviđena sredstva.

Preuzeto s portala energetika-net.com.