Poteškoće s energetskom rekonstrukcijom zaštićenih zgrada

Hrvatski savjet za zelenu gradnju organizirao je konferenciju na temu rekonstrukcije zaštićenih zgrada prema principima zelene gradnje. Tema je na jednom mjestu okupila veliki broj stručnjaka, fizičkih i pravnih osoba koje imaju dopuštenje za obavljanje poslova na zaštiti i očuvanju nepokretnih kulturnih dobara, konzervatora te djelatnika Ministarstva kulture, konzervatorskih odjela iz cijele Hrvatske, djelatnike Hrvatskog restauratorskog zavoda i ostale stručne javnosti.

Glavni govornik konferencije bio je Carlo Battisti, talijanski stručnjak za rekonstrukciju zaštićenih zgrada prema principima zelene gradnje. Kao inženjer i ovjereni voditelj projekata s certifikatom Međunarodne udruge za upravljanje projektima (IPMA) Carlo Battisti stekao je dvadesetogodišnje iskustvo u graditeljskom sektoru. Kao član Odbora GBC Historic Building Savjeta za zelenu gradnju Italije sudjeluje u implementaciji protokola za certifikaciju povijesnih zgrada. Battisti je istaknuo da konačna funkcija i namjena koju želimo dati povijesnoj zgradi ima veliku važnost i može djelovati kao poslovni pokretač koji može privući privatne i javne izvore sredstava. Ako očekujemo velike uštede energije u povijesnoj zgradi, imamo pogrešnu strategiju- ističe Battisti. Ključno je to što je važnost zgrade u njezinoj vlastitoj povijesnoj vrijednosti; to povećava njezin ugled i vrijednost na tržištu nekretnina. Kada se ovako postave stvari, developeri i konzervatori trebali bi biti na istoj strani. Ako je cilj isti, transparentan i tehnički ispravan dijalog između konzervatora i dizajnera/vlasnika, može dovesti do prihvatljivih rješenja, a postoje mnogi primjeri u tom smislu.

Zanimljiv slučaj je Ca’ Foscari, sjedište Sveučilišta u Veneciji, venecijanska gotička palača izgrađena 1453. s pogledom na Veliki kanal. To je sada najstarija zgrada na svijetu koja ima LEED certifikat i pretekla je Empire State Building. Kao zaključak održanog panela Batisttijeva je preporuka konzervatorima i arhitektima Hrvatske da intenzivnije krenu u primjenu principa zelene gradnje. On ističe da je potrebno stvoriti i utvrditi osnovnu kulturu očuvanja zgrada s arhitektonskom i povijesnom vrijednošću, i to počevši od obrazovanja u školama ne bi li se definirala nacionalna baština; treba razviti metodološki pristup problema, a najvažnije je uspostaviti zajednička pravila među svim uključenim i zainteresiranim stranama, a ne da pojedini sudionici procesa samostalno odlučuju od slučaja do slučaja, sukobljavajući se s konzervatorima.

Preuzeto s portala energetika-net.com.