Ponovno krenula južnoafrička reverzibilna hidroelektrana

Kako je izvijestio američki portal ‘Renewable Energy World.com’, sva proizvodna postrojenja RHE Ingula ponovno su puštena u komercijalni pogon. Naime, nakon uklanjanja kvarova do kojih je došlo u travnju 2016. godine pri uključivanju jedinice 3 te novoizgrađene južnoafričke reverzibilne hidroelektrane ukupne snage čak 1,332 MW, sve njezine jedinice ponovno su priključene na elektroenergetsku mrežu.

Elekrana u vlasništu južnoafričke elektroenergetske tvrtke Eskom nalazi se na području Velikoj rasjeda, u gorju Mali Drakensberg, na granici Slobodne države i KwaZulu-Natala. Po snazi je najveća reverzibilna hidroelektrana u Africi i 11. na svijetu, a započela se graditi 2006. godine, pri čemu se vrijednost projekta procjenuje na čak 3,5 mlrd. dolara. Proizvodne jedinice su puštane u pogon tijekom 2016: u lipnju (4) i u kolovozu (1. i 2).

Hidroenergetski sustav pri tome čini jezero Bedford volumena 22,4 mil. m3 s pripadajućom istoimenom branom visine 39 m koje služi kao gornji spremnik i jezero Bramhoek s volumenom 26,3 mil. m3 s pripadajućom istoimenom branom visine 41 m koje služi kao donji spremnik. Jezera su spojena tunelom duljine 1,2 km, pri čemu pad iznosi 480 m, dok se u strojarnici koja se nalazi na oko 20 m iznad razine donjeg jezera nalaze četiri reverzibilne Francisove turbine-crpke pojedinačne snage 333 MW.

Preuzeto s portala energetika-net.com.