Poduzetnicima u turizmu i trgovini dodijeljeno 174,5 milijuna kuna za poticanje energetske učinkovitosti

Na Javni poziv za povećanje energetske učinkovitosti i korištenja obnovljivih izvora energije u uslužnom sektoru (turizam, trgovina) objavljen u svibnju prošle godine pristigla su 132 projektna prijedloga, a njih 75 ih je zadovoljilo natječajne uvjete. Iako je inicijalno bilo osigurano 76 milijuna kuna, zbog velikog broja kvalitetnih projektnih prijedloga taj broj se povećao na 174,5 milijuna kuna. Sredstva su osigurana iz EU fondova u sklopu Operativnog programa „Konkurentnost i kohezija 2014.- 2020.”

Ugovore o dodjeli bespovratnih sredstava za povećanje energetske učinkovitosti i korištenja obnovljivih izvora energije u uslužnom sektoru (turizam, trgovina) korisnicima sredstava uručili su u Smiljanu u Memorijalnom centru Nikola Tesla ministar zaštite okoliša i energetike Tomislav Ćorić i direktor Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost Dubravko Ponoš.

“Ovih 175 milijuna kuna gospodarskim subjektima omogućit će ne samo racionalizaciju troškova, već će ih svrstati u rang onih koje provode društveno odgovorno poslovanje. Kako bi se ovi projekti što uspješnije realizirali, Fond će organizirat edukativne radionice na kojima će korisnici čuti konstruktivne savjete, a kako bi sve bilo u skladu s EU pravilima i procedurama. Prva takva radionica za korisnike koji su danas potpisali ugovore bit će 19. travnja u Hrvatskoj gospodarskoj komori “ rekao je direktor Fonda Ponoš.

Nakon provedbe predviđenih aktivnosti koje su potaknute ovim Pozivom, emisije CO2 bit će manje za 3.705,89 tona godišnje. Investiranjem u mjere energetske učinkovitosti u sektoru turizma i trgovine potreba za energijom smanjit će se za 5,5 milijuna kWh/godinu te se očekuje da će iz novoinstaliranih kapaciteta proizvodnja energije iz obnovljivih izvora energije porasti za 9,7 milijuna kWh/god.

„Veseli nas da današnjom dodjelom potičemo mala, srednja i velika poduzeća da razviju svoje poslovanje u skladu s nacionalnim odnosno europskim ciljevima po pitanjima smanjenja potrošnje energije i emisija stakleničkih plinova. Time, uvjeren sam, ujedno kreiramo pozitivno investicijsko okruženje“ rekao je ministar Ćorić.

Tekst članka preuzet sa službene stranice Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost.