Poduzetniči impuls 2014

Vlada Republike Hrvatske donijela je Program poticanja poduzetništva i obrta – Poduzetnički impuls 2014. za kojeg je planiran ukupni proračun od 1,26 milijardi kuna.

Taj iznos uključuje i iznose za finalne isplate po projektima koji se prenose u 2015. odnosno u 2016. godinu na EU projektima, a od ukupnog je iznosa za dodjeljivanje bespovratnih potpora planirano 413,8 milijuna kuna.

Naime, Poduzetnički impuls 2014. sadrži mjere poticanja razvoja malog i srednjeg poduzetništva za koje se koriste sredstva državnog proračuna te strukturnih fondova Europske unije, a koji su Hrvatskoj postali dostupni njenim članstvom u EU.

Poduzetnički impuls za ovu godinu ima četiri programska prioriteta. Prvi je jačanje konkurentnosti malog gospodarstva, za što je planiran ukupni iznos od 413,8 milijuna kuna; drugi unapređenje poduzetničkog okruženja s planiranim iznosom od 74,6 milijuna kuna; treći promocija i učenje za poduzetništvo i obrt, za što se planira 248,1 milijun kuna; dok je za četvrti prioritet – lakši pristup financiranju planiran iznos od 529,1 milijun kuna.

U ovoj se godini, kako se ističe u prijedlogu programa, nastavlja s naglašavanjem učinkovitosti javnih sredstva tako što se dodjeljuje manji broj potpora veće prosječne vrijednosti, s uklanjanjem administrativnih prepreka, povećava se transparentnost i vidljivost javnih poziva, a posebna važnost daje se unapređenju sustava praćenja i procjene učinka dodijeljenih potpora.

Ministar poduzetništva i obrta, Gordan Maras, rekao je kako se očekuje da će tijekom ove godine dodijeliti 1300 potpora, pri čemu će maksimalan iznos potpore iz Državnog proračuna biti 1.400.000,00 kuna, a maksimalan iznos potpore iz sredstava Europske unije 26.000.000,00 kuna. „Ciljevi su jačanje konkurentnosti, unaprjeđenje poduzetničkog okruženja, promocija, lakši pristupi financiranju i sve ono za što smatramo da bi moglo unaprijediti poduzetništvo u Republici Hrvatskoj“, rekao je ministar Maras.

Program Poduzetničkog impulsa 2014 i otvorene javne pozive možete vidjeti slijedeći ovaj link.