Počinju važiti izmjene Zakona o obnovljivim izvorima energije

U Narodnim novinama objavljene su izmjene Zakona o obnovljivim izvorima energije i visokoučinkovitoj kogeneraciji. U javnoj raspravi je trenutno Nacrt prijedloga Uredbe o poticanju proizvodnje električne energije iz OIEVK. Uredba propisuje metodologiju za izračun maksimalnih referentnih vrijednosti i maksimalnih zajamčenih otkupnih cijena električne energije, kao i naknada koju plaćaju članovi EKO bilančne grupe. Njezino donošenje bitno je radi početka rada EKO bilančne skupine te obračuna naknade za odstupanja od najavljene proizvodnje za sva postrojenja veća od 50 kW instalirane snage. Također, regulira se pitanje premijskog sustava kao nastavka poticanja primjene OIE u Hrvatskoj nakon feed-in sustava. Naime, ubuduće će HROTE provoditi natječaj za dodjelu tržišne premije te natječaj za poticanje zajamčenom cijenom prema raspoloživim kvotama a prvi takav natječaj trebao bi biti proveden najkasnije u prvih šest mjeseci 2019., stoji u uredbi.

U javnoj raspravi je trenutno i Uredba o udjelu neto isporučene električne energije povlaštenih proizvođača kojeg su opskrbljivači električne energije dužni preuzeti od HROTE-a. Prema toj uredbi opskrbljivači će ubuduće po reguliranoj cijeni preuzimati 70% zelene energije, a 30% će biti stavljeno na burzu električne energije. Država je naime odlučila na taj način postupno otvoriti tržište zelene energije. Za stavljanje sve zelene energije na tržište se godinama zalaže interesno udruženje koje okuplja opskrbljivače električnom energijom koji godinama po cijeni od 0,42 kn/kWh razmjerno udjelu na tržištu uplaćuju u fond za poticaje HROTE-a. Ta javna rasprava završava krajem godine, a obje uredbe trebale bi stupiti na snagu početkom 2019.

Za komentar Zakona i prve uredbe pitali smo konzultanta Edu Jerkića koji kaže da je Zakon o OIEVK kvalitetno napravljen a najznačajnija promjena je uvođenje net-meteringa za kućanstva s mjesečnim obračunom, što je optimalno i uz uredbu o jednostavnijem priključku malih solara trebalo bi povećati interes za ugradnju fotonapona. Takav model, kaže Jerkić, neće biti optimalan za vikendice jer se ne može subvencionirati nekoga tko dva mjeseca troši energiju, a zimi namjerava zarađivati dajući energiju u mrežu. “Kad je riječ o velikim projektima investitore zanima kada će ići natječaj za premijski sustav jer bojim se da je rok od šest mjeseci za raspis prvog natječaja prekratak. Također, čini mi se da ima previše komplikacija u izračunima, kao da se puno toga želi regulirati i maknuti s tržišta. Smisao premije je da spasi projekt od propadanja, a treba biti pametan i vidjeti treba li nam premija uopće. A Uredba kao da pretpostavlja da neće biti projekata koji neće ići bez premije, a realnost je drugačija – bit će ih sasvim na tržišnim osnovama. Ne treba se bojati projekata na tržištu, već sada u regiji pa i EU idu više-manje ispod tržišne cijene i u jednom trenu moglo bi se postaviti pitanje da previše reguliramo nešto što može biti tržišno”, kaže Jerkić i dodaje da neki investitori nisu uopće zainteresirani za tendere za premiju već im treba olakšati procedure i stvoriti uvjete za korporativni PPA-a, a pitanje je da li je on trenutno uopće moguć.

Preuzeto s portala energetika-net.com.