Počela gradnja Ve Krš-Pađene

U Općini Ervenik nedaleko od Knina počela je gradnja najvećeg vjetroparka u Hrvatskoj i široj regiji, vjetroelektrane Krš Pađene snage 142 MW. Iza investicije kod Knina stoji grupacija Lager iz Posušja u vlasništvu Milenka Bašića, jednog od najmoćnijih poslovnih ljudi u BiH. Projekt se razvijao punih 16 godina, prva je lopata zabijena krajem prošlog ljeta, a ovaj tjedan kreće postavljanje vjetroturbina. Vjetroelektrana je smještena na kamenitoj visoravni površine 21 km2. ‘U odmakloj smo fazi zemljanih radova. Probili smo oko 42 kilometra pristupnih putova, a toliko ćemo postaviti i srednjenaponskih kablova. Gradi se trafostanica, ključan dio vjetroparka. Idući tjedan krećemo s postavljanjem prvih stupova, visokih 134 metra. Kad se na njih postavi turbina, vrh elipse bit će na 200 metara. To su najveće vjetroturbine u Hrvatskoj. U svaki temelj jedne vjetroturbine ide 570 kubika betona te 90 tona armaturnog i nosivog čelika…’, kaže Jakov Jukić, član uprave tvrtke C.E.M.P., a ona je dio Lager grupacije i nositelj projekta.

Vjetroturbine i stupovi dopremljeni su iz Njemačke. Posušaci su dosad u Krš-Pađene investirali oko 120 milijuna eura vlastitih sredstava, bez uključivanja banaka, što je preko 50 posto ukupne investicije. Sad očekuju podršku Hrvatske banke za obnovu i razvoj (HBOR) te da im odobri kredit od preostalih 118 milijuna eura kako bi dovršili projekt. Proizvodnja električne energije iz vjetroelektrane Krš-Pađene biti poticana sa 71 lp/kWh pa u Lageru očekuju da će im se investicija u vjetroelektranu Krš-Pađene, vrijedna 237 milijuna eura (1,8 milijardi kuna), vratiti u roku od devet do 10 godina. Županija će od vjetroelektrane godišnje uprihoditi 2,5 do tri milijuna kuna. Uz vjetroelektranu Krš-Pađene u Hrvatskoj, Lager ima u planu graditi vjetroelektranu Gradina (42 megavata) kraj Tomislavgrada u BiH. ‘Cilj nam je postati regionalni lider u proizvodnji električne energije iz obnovljivih izvora, ali i vodeća firma u logistici, montaži i transportu opreme za proizvodnju električne energije iz obnovljivih izvora. Zbog toga smo i nabavili najmoderniju opremu za transport i podizanje, u koju smo uložili preko 13 milijuna eura’, ističe Stipić.

Načelniku općine Ervenik jedino je žao zbog toga što nije realizirana ideja ulagača iz Posušja da u obližnjim Kistanjama, u bivšem pogonu TVIK, pokrenu proizvodnju stupova za vjetroelektrane, čime bi se otvorilo 200 novih radnih mjesta. Prema objašnjenju izvršnog direktora Lagera Stipića, do toga nije došlo što zbog sporosti hrvatske administracije, što zbog stečaja Viadukta koji je trebao biti partner u tom poslu. Zbog toga se stupovi za vjetroelektranu Krš-Pađene u konačnici uvoze iz Njemačke.

Preuzeto s portala www.energetika-net.com.