Pleić: Vjetroelektrane nisu masovno profitirale na poticajima

Cijena tehnologije koju koriste proizvođači električne energije iz OIE putem sunčanih elektrana je pala za 80% od 2008. do 2015. godine, jer je to ujedno i tehonologija koja je najznačajnije napredovala u tom razdoblju, kaže Aljoša Pleić, predsjednik Udruženja za obnovljive izvore energije Hrvatske. Pleić zapravo demantira svoje izjave u Novom listu, gdje je izjavio da su neki projekti OIE, imali izvanredno dobar i brz povrat na investiciju zahvaljujući inertnosti države koja nije adekvatno smanjivala poticajne naknade, o čemu pročitajte OVDJE. Pleić sada miče fokus s vjetroelektrana, koje su u tom periodu u Hrvatskoj ostvarile daleko veći rast nego fotonapon i kaže da su ostale tehnologije obnovljivih izvora energije također ostvarile značajno snižavanje troškova kao posljedica napretka tehnologije i sve veće implementacije širom svijeta.

“Obnovljivcima se nije djelilo šakom i kapom, niti su pri tom obnovljivci ostvarivali ekstraprofite, već u određenim iznimnim slučajevima zakonodavac nije u adekvatnim vremenskim razdobljima prilagođavao visine i količine poticaja sukladno trendovima u Europi i svijetu za određene tehnologije. Pri tome se isključivo misli samo na jedan dio malih sunčanih elektrana, što je rezultiralo da manji dio projekata malih sunčanih elektrana ima povrat investicije od tri do pet godina i to samo za izuzetno osunčane dijelove Republike Hrvatske. Za sva ostala postrojenja u sustavu poticaja, prosječan povrat investicije je do 12 godina, uz manje oscilacije od projekta do projekta. To je sukladno svim EU direktivama za kreiranje sustava poticaja, koji uzimaju u obzir troškove razvoja projekata, troškove izgradnje postrojenja, troškove kapitala, te predviđenim vremenom potrebnim za povrat investicije, a sve u ovisnosti o periodu u kojem su ti projekti razvijeni, odnosno izgrađeni”, kaže Pleić.

Prema podacima Europske komisije broj zaposlenih u vjetroenergetici i na europskoj i na svjetskoj razini iznosi približno 2 djelatnika na 1 MW instalirane snage. On smatra da će se razvojem novih projekata OIE značajno povećati broj direktno i indirektno zaposlenih u ovom sektoru, kao i cjelokupni razvoj energetike u Hrvatskoj.

Preuzeto s portala energetika-net.com.