Plava biciklistička staza koja svijetli uz pomoć Sunca!

U Poljskoj je ovih dana predstavljena biciklistička staza koja noću svijetli plavom bojom. Staza u blizini mjesta Lidzbark Warmiński je osvijetljena uz pomoć fosfora, sintetičkog materijala koji svijetli nakon što se napunio na sunčevoj svjetlosti.

TPA Instytut Badań Technicznych Sp. z.o.o. kreirao je ovu inovativnu biciklističku stazu te javlja kako put može emitirati svjetlost ok o10 sati. Voditelj odbora regionalnih cesta Olsztyn Waldemar Królikowski izjavio je kako je ova svjetleća biciklistička staza postavljena kako bi se poboljšala sigurnost ljudi koji bicikliraju noću.

Luminofori to jest “čestice” u biciklističkoj stazi mogu emitirati razne boje, no dizajneri su se odlučili na plavu boju budući da se ona najbolje uklapa u okolni krajolik. Znanstvenici su također istraživali održivost materijala koji koriste te kako kreirati materijale koji su troškovno isplativi, budući da postavljanje ovakve biciklističke staze stoji više nego postavljanje tradicionalne biciklističke staze. Biciklistička staza je još uvijek u fazi testiranja, te se rade projekcije i analize koliko će fosforni materijal trajati prije nego što se počne trošiti.

Preuzeto s portala croenergo.eu.