Planovi Fonda za iduću godinu

Direktor Dubravko Ponoš predstavio je planove Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost za sljedeću godinu. Naime, nakon već usvojenog Financijskog plana Fonda za 2018. godinu Ponoš je naglasio kako će se nastaviti s financiranjem već ugovorenih projekata, no razvijat će se i novi, kako bi Fond postao nezaobilazna točka u zaštiti okoliša i energetske učinkovitosti. Isto tako, direktor je istaknuo da se natječaj za obnovu privatnih kuća očekuje najranije sredinom sljedeće godine, dok se mjera još razrađuju i definiraju sredstva.

Međutim, kod elektromobilnosti mjere bi se trebale brže odvijati, čak u prvom kvartalu iduće godine, no ne mogu se zasnivati samo na financiranju električnih i hibridnih vozila, nego treba i primjerena infrastruktura i povećan interes građana, dodao je Ponoš. Trenutno je oko 200 punionica u Hrvatskoj, a procjenjuje se da treba barem još toliko, no teško je procijeniti kada će se ti kapaciteti izgraditi. Uz to, konkurencija na tržištu električnih vozila je sve veća što će povećati konkurentnost i kvalitetu, a time će i interes biti daleko veći. Ponoš je objasnio da će jedna mjera sufinanciranje biti pri kupovini električnih vozila, dok će druga biti usmjerena na tvrtke – komercijalni dio, pa će se, na primjer, pokušati riješiti problem onečišćenja koje uzrokuju dostavna vozila u gradovima.

Također, pokušat će se riješiti problem infrastrukture za punjenje električnih vozila, no mjere za subvencioniranje još nisu propisane. Što se tiče gospodarenja otpadom svijest građana u Hrvatskoj još nije dovoljno velika da bi se mogli kopirati vanjski uspješne modeli, što će se pokazati i 01.siječnja 2019. godine kada će Hrvatska biti kažnjena od strane Europske komisije, jer neće stići u zakazanom roku  izgraditi sve centre za regionalni otpad. No, glavnina sredstava za te centre je osigurana, ali je tek jedan centar u funkciji – županijski centar za gospodarenje otpadom Marišćina. Isto tako, Ponoš ističe da će sustava gospodarenja otpadom koštati više za sve one koji ne odvajaju otpad, no trenutno tek od 500 jedinica lokalne uprave i samouprave samo njih 150 ima Plan gospodarenja otpadom. Naime, već za 3-4 mjeseca preko mjera mogu dobiti 85% sredstava za sustav odvajanja otpada, što bi trebalo potaknuti ostale regije da se uključe, nada se direktor Fonda.

Između ostalog, Fond je uključen u jačanju svijesti o zbrinjavanju elektroničkog i komunalnog otpada, zbog čega je održano sedam radionica, a iduće godine se očekuje još otprilike toliko. Uz to, uskoro Fond s Ministarstvom zaštite okoliša i energetske učinkovitosti kreće u nacionalnu kampanja odvajanja komunalnog otpada u kućanstvima i o podizanju svijesti o povećanju energetske učinkovitosti u kućanstvima.

Preuzeto s internet portala energetika-net.com.