Pitajte Google: Isplati li vam se monitrati solarne panele?

Na Googleu sada možete saznati je li krov vaše kuće pogodan za ugradnju solarnih panela, isplati li vam se uopće ulaziti u to, koliku ćete uštedu ostvariti odlučite li se na taj korak, a sve dobivene podatke možete odmah poslati instalaterima solarnih panela.
Projekt Sunroof mapira solarni potencijal planeta, krov po krov. Koriste se informacije iz Google karata kako bi se utvrdilo koliko sunčeve svjetlosti pada na krov, pri čemu uzima u obzir i stvari kao što je kut krova, klima i prepreke poput drveća i dimnjaka.

Tada se ta mjerenja koriste za proračun koliko bi panela vjerojatno bilo potrebno i koliko možete uštedjeti struje, a za pojedina su područja uključeni čak i solarni poticaji. Tako se može vidjeti koliko kupnja ili leasing panela utječe na uštedu, a sve podatke možete odmah poslati i instalaterima u vašem području.

Trenutno je ovu aplikaciju moguće koristiti samo u SAD-u, u Bostonu i San Franciscu, ali Google je već najavio proširenje i moguće aplikacije korištenje širom svijeta.

Google uslugu najmerava financirati naplaćivanjem usluge posredovanja svim velikim tvrtkama koje prodaju solarne panele tako da im naplati za svog kupca koji ih kontaktira preko projekta “Sunčani krovovi”.

Preuzeto s portala www.croenergo.eu.