Opskrbljivačima se vraća regulirani otkup struje iz OIE

Ministarstvo zaštite okoliša i energetike potvrdilo je Novom listu da će uskoro predstaviti izmjene Zakona o obnovljivim izvorima energije, koji će osigurati dovoljno novca za poticanje proizvodnje iz OIE, a najmanje će opteretiti krajnje kupce.

Naknada za OIE koja sada iznosi 3,5 lp/kWh porast će na 6 lp/kWh, a svi opskrbljivači i dalje će imati obavezu otkupa zelene energije po reguliranim cijenama. Naime, opskrbljivači danas otkupljuju tu energiju sukladno tržišnom udjelu po 0,42 lp/kWh, a umjesto da im se ta obaveza od Nove godine ukine i cijena postane tržišna, cijena će se vratiti na razinu od 0,53 lp/kWh. Toliko je iznosila prije nego što su opskrbljivaču u dogovoru s Vladom 2015. spustili cijenu otkupa zelene struje, jer su tada dobili obavezu da iz svog poslovanja pokrivaju vaučere za siromašne, što iznosi oko 120 mil. kn godišnje. Takav manevar HEP-u, čija dobit je iznimno visoka, će u idućoj godini uzeti milijardu kuna, dok će tržišni opskrbljivači biti u lošijem položaju nego do sada.

“Za isplatu povlaštenim proizvođačima će u 2017. biti potrebno oko 2,3 mlrd kn, do 2,9 mlrd. u 2020. a sve obaveze nastale su sklapanjem ugovor a otkupu zelene energije do kraja 2015., posebno izmjenama Zakona o tržištu električne energije iz rujna 2015., bez da je prethodno napravljena analiza mogućnosti prihvata novih postrojenja u elektroenergetski sustav i analiza financijskih posljedica za građane i privredu”, kažu u Ministarstvu zaštite okoliša i energetike. Nejasno je samo tko će snositi trošak vaučera za električnu energiju, s obzirom da to pitanje dobre volje opskrbljivača.

Preuzeto s portala energetika-net.com.